Interview: Pieter Nijdam

Pieter Nijdam (foto: Pieter Nijdam)
Pieter Nijdam (foto: Pieter Nijdam)

28 juni 2015: Pieter Nijdam vertegenwoordigt al tien jaar in Nederland de Surinaamse Touroperator Oetsi Tours  In Nederland heeft Pieter inmiddels een aanzienlijke klantenkring opgebouwd. Twee maal per jaar reist Pieter naar Suriname om samen met Oetsi Tours rondreizen te begeleiden, samen te stellen en nieuwe plekken te ontdekken. Zijn rondreizen biedt Pieter onder meer aan via Suriname-Rondreizen.nl

Door René Hoeflaak

Vakantie in Suriname (bron foto: Oetsi Tours)
Vakantie in Suriname (bron foto: Oetsi Tours)

Pieter: ‘In 1964 en 1965 verbleef ik als dienstplichtig TRIS soldaat voor langere tijd in Suriname. Na mijn vijftigste herleefde mijn interesse en nieuwsgierigheid in Suriname’. In 2003 ontmoette Pieter een aantal ‘oude’ dienstmaten en ging met hen mee op reis naar Suriname voor een hernieuwde kennismaking. De reisbegeleider vroeg Pieter door omstandigheden om mee te helpen met de organisatie en begeleiding. Het bleek later het begin van een nieuwe levensfase als aanbieder en organisator van reizen naar Suriname .  ‘Ik vond het leuk en was daarnaast inmiddels met pensioen en had dus tijd voor het organiseren van reizen’.

Bijkomen op Curaçao

In eerste instantie organiseerde Pieter reizen voor en met oud TRIS (Nederlandse troepen in Suriname) soldaten maar geleidelijk veranderde zijn doelgroep en reizigers van samenstelling. ‘We (Oetsi Tours en ik) bieden nu al ruim tien jaar reizen aan voor vrijwel alle doelgroepen. Van luxere reizen tot primitievere rondreizen. Per korjaal of met het vliegtuig, In hangmatten of luxe lodges. Op bekende en minder bekende plekken etc. We hebben ook een combinatiereis met Curaçao waar deelnemers kunnen ‘bijkomen van de reis Suriname. Dat is dit jaar ingegaan. Twee jaar terug zijn wij begonnen met Guyana en Frans Guyana. Volgend jaar rond februari beginnen we met een mooie reis vanuit Suriname via Guyana naar Venezuela en waar je dan vanuit Brazilië kan terug vliegen naar Nederland.

Vinger aan de pols

Alle rondreizen zijn door Pieter samen met Oetsi Tours zelf samengesteld en bestaan om logistieke redenen uit maximaal acht tot twaalf deelnemers afhankelijk van de gekozen reis.

Oetsi Tours, in Suriname geleid door  Dinesh Ramlal, onderscheidt zich volgens Pieter door haar kennis en expertise.

Wij kennen vrijwel heel Suriname. Voordat we accommodatie of plekken aanbieden, wil ik er eerst zelf geweest zijn. We willen waarmaken wat we aanbieden en zeker weten dat het kwalitatief in orde of haalbaar is. Zo ga ik bijvoorbeeld vaak onverwacht langs bij een accommodatie of mee op een rondreis om de proef op som te nemen. We houden voortdurend vinger aan de pols.

oetsi toursWat Pieter vooral aantrekt is de cultuur en de natuur. Gepassioneerd vertelt hij over de mix van culturen in Suriname, indianenstammen, de ongerepte natuur en het lekkere eten. Zijn favoriete plek is desgevraagd Apetina.
Het is een bijzonder gebied. Met een gastvrije indianenbevolking, fraaie en gevarieerde flora en fauna, verlaten kreken en het mooie Roosevelt gebergte. Er leven daar veel apen en kleurrijke vogelsoorten als andere grote zoogdieren.  Daarnaast help ik daar de basis school’

Rollator

Pieter is begin zeventig. Aan het einde van het gesprek met Groenroodwit vraag ik hem hoe lang hij nog naar Suriname zal afreizen. Het antwoord is  veelzeggend en kenmerkend voor Pieter’s passie voor Suriname.  ‘Zolang als het kan, blijf ik naar Suriname gaan.  Desnoods met een rollator’

Voor meer informatie: zie Oetsi Tours en  Suriname-Rondreizen en binnenkort ook op GroenRoodWit.nl                                     

Leave a Reply