Strukton helpt Suriname

Suriname, Afobaka stuwdam bij het Brokopondomeer (foto: René Hoeflaak)
Suriname, februari 2014,Afobaka stuwdam bij het Brokopondomeer (foto: René Hoeflaak)

Het Nederlandse bedrijf Strukton gaat op verzoek van de regering Bouterse alles in het werk stellen om de uitbreidingswerkzaamheden van de electriciteitscentrale bij Menckendam eerder dan gepland, binnen twee maanden, af te ronden, aldus de Ware Tijd gisteren. President Desi Bouterse had het verzoek vorige week bij het bedrijf ingediend. Dit als maatregel om de energievoorziening zo snel mogelijk weer op het oude en normale niveau te krijgen.

Door René Hoeflaak

Dinsdag praatte de president het parlement bij over de stroomcrisis die het land nu al ruim twee weken in greep houdt. Zo riep de president vorige week de bevolking op om zuiniger aan te doen. Dit zou volgens GFC Nieuws een besparing van 18 MW hebben opgeleverd. Daarnaast hebben de energiemaatschappijen SMS en EBS samen 55 MW aan extra vermogen geproduceerd. Voor de middellange termijn worden plannen uitgewerkt voor het aanwenden van alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie, aldus de president eerder in parlement. Overigens worden op dit moment worden al honderddertig dorpen in het binnenland voorzien van energie via zonnepanelen. Maar ook op energievoorziening uit steenkool en afval wordt bestudeerd.

De energieproblemen, zijn het gevolg van het lage waterpeil in het Afobaka stuwmeer en zorgen voor regelmatig stroomuitval in Suriname. Suralco kan daarom vanaf medio augustus maar voor zeventig procent van de normale energiebehoefte voorzien. De regering Bouterse heeft inmiddels toegegeven wellicht niet adequaat te hebben gereageerd op eerdere signalen maar wijst daarbij ook op de mindere neerslag dit jaar in het binnenland. ‘Ik wil hierbij niets vergoeilijken, maar wij als regering hebben hieruit wel geleerd. Wij betreuren het dat dit heeft plaatsgevonden’ aldus een citaat van de president in de Suriname Herald van 26 augustus.

Leave a Reply