Helmer Cruden begeleidt Nederlandse boeren bij vestiging in Suriname. ”ruimte en volop kansen”

Groenroodwit sprak deze week met Helmer Cruden. Hij gelooft in de kansen van Nederlandse agrarische sector in Suriname. Met Europeansur Suriname begeleidt hij Nederlandse boeren die zich in Suriname willen vestigen. Zijn doel is om binnen twee jaar 15 a 20 Nederlandse boeren te ondersteunen met de start van een agrarisch bedrijf in Suriname. ‘de boer moet overtuigd zijn’

Door René Hoeflaak

Helmer Cruden werd geboren in Suriname maar woont al meer dan een halve eeuw in Nederland. In Suriname, op de boerderij van zijn grootouders, ontstond zijn liefde voor dieren en landbouw. Regelmatig reist hij terug naar Suriname. Helmer: ‘’om de ontwikkelingen in de Surinaamse landbouw met eigen ogen te observeren’’

Helmer Cruden
Helmer Cruden

Expertise inzetten in Suriname. Minder regelgeving. 

De conclusie van zijn observaties is telkens dat de Surinaamse landbouw dringend behoefte heeft aan expertise. En die is volgens Helmer vooral in Nederland aanwezig. ‘’De agrarische kennis en innovatie is nergens zo groot als in Nederland. Op diverse terreinen’’.

Alhoewel Cruden met Europansur Suriname al ruim tien jaar pleit voor kennisdeling en vestiging van Nederlandse boeren in Suriname ziet hij in de stikstofcrisis een extra aanleiding voor Nederlandse boeren om de oversteek naar Suriname te maken. ‘’Nederland heeft een stikstofprobleem, in Suriname is minder regelgeving, kan je groter produceren en spreekt men de Nederlandse taal’’

Rundvee in Suriname (foto: Helmer Cruden)

Enthousiasmeren en verbinden

Cruden noemt de districten Para, Coronie, Wanica, Commewijne en Saramacca als geschikte en aanlokkelijk districten voor de Nederlandse boer. ‘’VooraI Saramacca, in verband met de relatief eenvoudige bereikbaarheid met Paramaribo’’

Het enthousiasmeren voor en verbinden en begeleiden van Nederlandse boeren in Suriname is het levensdoel van Helmer. ‘’ik enthousiasmeer maar ga niet overtuigen. De Nederlandse boer moet zelf overtuigd  zijn‘’ Lees verder na de foto’s

Saramacca
Saramacca (foto: René Hoeflaak)

 

Coronie
Coronie, Suriname, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

Met laarzen en overall in gesprek. Samen op reis in Suriname

Cruden komt in contact met Nederlandse boeren via zijn Facebookpagina Europeansur Suriname. Mogelijk volgt binnenkort een website   ‘’Ik ga dan persoonlijk bij de boer langs en ga in gesprek met het hele gezin. Soms trek ik mijn overall en laarzen aan. Als duidelijk is wat de boer wil en kan ga ik – samen met hem/haar in Suriname op zoek naar een geschikte plek. Ik leid ze rond langs diverse plekken. Samen met mijn rechterhand Marcel Lee-A-Fong begeleiden we het hele proces. Ik creëer een instapwindow en zorg dat alles juridisch in orde komt. We hebben contact met diverse instanties’’

Exporteren in plaats van importeren

Volgens Cruden zijn de mogelijkheden talrijk. Voor zowel melkvee-, pluimvee-, als varkenshouder. Hij wijst daarbij op het rundvleestekort in Suriname. ‘’Suriname moet nu gedwongen en onnodig importeren. Momenteel is zelfs 30% van de kip of kipdelen import. Ook is er een tekort aan verse koeienmelk. Uitbreiding van de melkveestapel is ook een must want er is een dagelijks tekort van vijf miljoen liters. Dit wordt opgevangen door de import van melkpoeder. Kaas is een product dat ook in vele miljoenen kilo’s wordt geconsumeerd. Het opzetten van een kaasfabriek behoort zeker tot de mogelijkheden” Lees verder na de foto.

Brahman runderen
Brahman runderen in Suriname (videostill: Helmer Cruden)

Schapen en rozen in Suriname

Schapenvlees is volgens Cruden ook een zeer geliefd stukje vlees bij de Surinamers. Volgens hem is ook aan dit product een groot tekort met prijsstijgingen tot gevolg. ´Ook voor kleine herkauwers is er voldoende ruimte. Boeren die denken aan het verbouwen van bijvoorbeeld mais, rozen of andere gewassen zijn ook van harte welkom. Vóór de coronapandemie importeerde Suriname jaarlijks minimaal 1 miljoen Nederlandse rozen!.

Ook het feit dat Suriname nu voorzitter is van de Caraibische Intergovernementele organisatie CARICOM ziet Cruden als een extra voordeel. Volgens hem heeft met name Barbados meer malen aangeboden om de bekende black belly schapen naar Suriname te exporteren om zodoende de veestapel te helpen uitbreiden. ”Omdat zij niet over de benodigde grond beschikken willen zij dus schapenvlees importeren vanuit Suriname. Kortom buiten Suriname ligt er ook een grote Caraïbische markt die dringend behoefte heeft aan allerlei producten” aldus Cruden.Lees verder na de foto.

Landbouwbedrijf Nickerie
Landbouwbedrijf Nickerie, Suriname (foto: René Hoeflaak)

 

Nederlandse boer naar Suriname

Mocht er interesse zijn van de Nederlandse boer, dan wil Europeansur in klein groepsverband oriëntatiereizen organiseren inclusief een stukje ontspanning voor het geval de boer zijn familie ook meeneemt op reis naar Suriname. ‘ Wij denken bijvoorbeeld aan een dagje vissen of in een korjaaltje over onstuimige watervallen gaan. Niets is zo makkelijk als hij dan specifiek aangeeft waar zijn belangstelling naar uitgaat waardoor wij een reis opmaat kunnen verzorgen. Tot slot willen wij de boeren op attenderen dat Suriname geen subsidies kent, dat houdt in dat de boer alles op eigen kracht moet doen”. Lees verder na de foto.

Commewijne, maart 2016
Suriname, Commewijne, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

 

 Nederlandse boer naar Suriname

Helmer Cruden, in een ver verleden actief als manager in de muziekindustrie, pleit ook voor het uitwisselen en de inzet van studenten van de Landbouw Hogeschool in Wageningen. ‘’er is zoveel kennis over te dragen vanuit Nederland. De Nederlandse boer trekt de Surinaamse landbouw naar een hoger niveau’’

Helmer Cruden is te bereiken via  06-43616778 en/of 06-37121852 en/of europeansur08@gmail.com. Zie hier de Facebookpagina van Europeansur Suriname.