Meer reizigers per boot dan per vliegtuig tussen Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Saba

Sinds de start van een nieuwe bootverbinding tussen Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba is het reisverkeer tussen de drie eilanden aanzienlijk toegenomen. Het aantal passagiers per boot overtreft inmiddels zelfs het aantal luchtpassagiers.

Ferry tussen Sint-Maarten en Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: Max Bernard))
Ferry tussen Sint-Maarten en Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: Max Bernard)

Door René Hoeflaak

In een op 14 oktober jl. aan de Tweede Kamer gezonden brief van staatsecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66), voorafgaand aan het begrotingsdebat,  is te lezen dat tussen december 2021 en juli 2022 ruim 9.000 passagiers een kaartje kochten voor de ferry.

In diezelfde periode was het aantal luchtpassagiers 7.625.

Makana Ferry Services

De veerdienst tussen Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba wordt sinds december uitgevoerd door Makana Ferry Services. Vooralsnog in een pilotvorm voor een periode van 2 jaar. Met de gunning van de aanbesteding was een bedrag van 2 miljoen euro gemoeid.

De evaluatie van de ferry-verbinding zal eind van dit jaar plaatsvinden, zo is te lezen in de brief.

Winair op Saba
Toestel van Winair op de luchthaven van Saba, december 2019 (foto: René Hoeflaak)

Flying Doctors

In diverse media is deze week overigens ook te lezen dat de staatsecretaris de invulling van een  openbaar vervoer verplichting door de lucht tussen de drie eilanden en Bonaire onderzoekt. Bijvoorbeeld voor het vervoer van zieken.

Voor ziekenvervoer van patiënten tussen Bonaire en St. Eustatius worden 2 keer per week charters ingezet en minimaal 22 zitplaatsen vrijgehouden. Met aan boord minimaal een verpleegkundige.

Bonaire
Bonaire, november 2021: plek voormalige en eerste landingsbaan van Bonaire (foto: René Hoeflaak)

2.400 toeristen naar Sint-Eustatius en Saba

Uitgerekend vandaag maakte het Centraal Buro voor de Statistiek vandaag ook bekend dat in het eerste half jaar van dit jaar 2.400 toeristen naar zowel Sint Eustatius als Saba reisden. Dat is anderhalf keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder (1,4 duizend) maar nog altijd de helft van het aantal toeristen in vergelijking met de eerste helft van 2019.

Reizen naar Sint-Eustatius

Interesse in een reis naar Sint -Eustatius? In februari 2023 organiseert Groenroodwit een gevarieerde reis naar Sint-Maarten en Sint-Eustatius.  Klik hier voor meer info.