GROENROODWIT reis naar Sint-Eustatius

Van woensdag 22 februari tot en met zaterdag 2 maart 2023 organiseert ABC Travel samen met René Hoeflaak van Groenroodwit.nl een gevarieerde reis naar St. Eustatius, een unieke Nederlands Caraïbisch eiland met slechts drieduizend inwoners. De reis begint met een verblijf van enkele dagen in een hotel aan het strand van Philipsburg in Sint-Maarten. In grote lijnen ziet de reis er als volgt uit.

Tijdens deze reis verblijven we op Sint-Eustatius  in een historisch en persoonlijk hotel (zie volgende foto) aan de Oranjebaai. De sporen van de Nederlandse en Antilliaanse geschiedenis zijn daar nog altijd zichtbaar.

Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, Guesthouse Old Gin House, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

Sint Eustatius

Het cultuurrijke en groene St. Eustatius is, met 21 km² (1/20e van Texel!!!)  het op één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen en behoort samen met Saba en St. Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Een verblijf op St. Eustatius (slechts 3.000 inwoners) is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar rust, cultuur, natuur en ontspanning. Geen eiland voor massatoerisme of cruiseschepen maar een paradijs voor iedere  wandel- en natuurliefhebber met interesse in cultuur en geschiedenis en behoefte aan rust en ontspanning. Of andersom.

Zoals de beklimming van de slapende vulkaan de Quill, een wandeling over de plantage English Quarter, het nationale park Boven, een strandwandeling langs of een duik in een van de baaien of het zwembad of een drankje en hapje in een van de Caraïbische lokale restaurantjes. Daarover later meer. Lees verder na de foto’s

English Quarter
English Quarter (foto: René Hoeflaak)
St. Eustatius
St. Eustatius, wandelpad National Park Boven (foto: René Hoeflaak)
Boardwalk café (foto: René Hoeflaak)
Boardwalk café (foto: René Hoeflaak)

In de hoofdstad Oranjestad en eigenlijk over het gehele eiland vind je historische bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn het gerestaureerde Waterfort, het historische Simon Donckermuseum, een tropische botanische tuin, een synagoge uit 1600, English Quarter Plantage en het prachtige geschiedenisrijke stadshart van Oranjestad.

Daarnaast zijn er 36 verschillende duikstekken rondom het eiland, waar het hele jaar door gedoken kan worden en zonder dat je andere groepen duikers tegen komt. Lees verder na de foto’s

Oranjestad
Oranjestad (foto: René Hoeflaak)
Fort-Oranje, Oranjestad, Sint-Eustatius, 6 december 2019 (foto: René Hoeflaak)

Verblijf Sint Maarten.

We vliegen eerst van Amsterdam naar Sint-Maarten waar we 2 nachten verblijven in het See View Beach hotel aan het strand in Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse gedeelte van het eiland. Voor het uitzicht zie onderstaande foto. Lees verder na de foto’s . Optioneel is een (halve dag)tour over het eiland, zowel Franse als Nederlandse gedeelte. Prijs nog niet bekend

Sint-Maarten, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Maarten, uitzicht vanaf See View Beach hotel, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Maarten, Sint-Philipsburg, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
See View Beach Hotel
See View Beach Hotel (foto: Rene Hoeflaak)
Sint-Martin, Franse gedeelte van eiland (foto: René Hoeflaak)
Sint-Martin, Franse gedeelte van eiland (foto: René Hoeflaak)

Verblijf Sint-Eustatius

Op de 3e dag van onze reis, vliegen we van Sint-Maarten naar Sint Eustatius, een vlucht van 15 minuten. Lees verder na de foto.

Vliegen met Winair van en naar Sint-Eustatius
Vliegen met Winair van en naar Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

 

We verblijven acht dagen in hotel  The Old Gin House, gelegen aan de rustige Oranjebaai, met zwembad, bar en restaurant aan zee en dagelijkse fraaie zonsondergang.

Het hoofdgebouw van The Old Gin House was al in gebruik als hotel in 1760. In een periode dat de Oranjebaai nog was volgebouwd met pakhuizen en duizenden schepen uit Europa, Amerika en Afrika aanmeerden op de rede van het achter het hotel gelegen Oranjestad. In de eeuwen daarna was het hoofdgebouw onder meer een katoenspinnerij en opslagloods voor diverse koopwaar. De trap naar Oranjestad ligt naast het hotel. Binnen tien minuten sta je in het centrum van Oranjestad. Zie: https://renehoeflaak.com/2019/12/24/the-old-gin-house/

Zonsondergang aan de Oranjebaai (foto: René Hoeflaak)
Zonsondergang aan de Oranjebaai (foto: René Hoeflaak)
The Old Gin House
The Old Gin House (foto: René Hoeflaak)
The Old Gin House
The Old Gin House (foto: René Hoeflaak)

Let op: een upgrade naar Guesthouse Quill Gardens (voor bijvoorbeeld enkele dagen) is bespreekbaar. Dit Guesthouse ligt tegen de helling van de Quill Vulkaan op twintig minuten wandelen van Oranjestad en een kwartiertje van de Zeelandia Baai. Het hotel beschikt over 8 grote en luxe suites met presidentiële allure en uitzicht over het eiland. Daarnaast is er een zwembad.  Rene vertelt je er graag meer over.

Sint-Eustatius, The Quill Gardens, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, The Quill Gardens, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
The Quill Gardens
Sint-Eustatius, The Quill Gardens, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, The Quill Gardens, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, The Quill Gardens, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

Ingrediënten

De reis omvat de volgende ingrediënten. Optioneel, wel te verstaan. Want niets moet en alles mag op Sint-Eustatius. Relax!!!

wandelingen,  op eigen gelegenheid, vanaf het hotel of een andere plek. Met of zonder Rene, vlakke en minder vlak, lang of kort, steil bergop of over het strand of door de straatjes van Oranjestad en eventueel, afhankelijk van de zwaarte, met gids van STENAPA, de organisatie die de nationale parken op Sint-Eustatius beheert.  En .. een wandeling met Marion Schroen, schrijfster van een wandelboek op Sint-Eustatius. Zie:   Marion Schroen schrijft wandelboek . Lees verder na de foto’s:

Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, wandelen met Marion Schroen, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)

informatieve stadsrondleiding met Gay Soetekouw, President at St. Eustatius Center for Archaelogical research (gratis)

historische rondleiding van Misha Spanner door het Simon Doncker Museum en binnenstad van Oranjestad ($ 15,00) . Zie:  Simon Doncker House Lees verder na de foto’s:

Simon Doncker Museum
Simon Doncker Museum (foto: René Hoeflaak)
Simon Doncker Museum
Simon Doncker Museum (foto: René Hoeflaak)
Historie in Oranjestad, Sint-Eustatius
Historie in Oranjestad, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

bezoek aan de middelbare Gwendoline van Putten School, voor ontmoeting met leerlingen (mogelijk geven ze een spreekbeurt), gesprek met lerares Jolly van Beelen-Ferwerda en een rondleiding (gratis). Zie : Gwendolyne van Puttenschool Lees verder na de foto

Gwendoline van Putten School,
Gwendoline van Putten School,

 

BBQ bij Rita’s bar aan de rand van Oranjestad, tegen de helling van de Quill Vulkaan. Een legendarische plek bij de ‘moeder’ van het eiland. Lokaler kan niet. Rita en haar dochter bedienen, haar moeder van in de tachtig houdt een vanaf haar woning een oogje in het zeil en kleindochter loopt gezellig rond in de bar. Prijs nader op te geven. Lees verder na de foto

Rita´s Bar (foto: René Hoeflaak)
Rita´s Bar (foto: René Hoeflaak)

 

 • Bijenrondleiding bij Celbees, een duurzame, sociale bijenhouderij met een maatschappelijke spilfunctie op het eiland en kennismaking met Celford Gibbs. Zie https://celbees.com/products/ . Prijs nader op te geven.
 • Dagje heen en weer met de ferry naar St. Kitts (voor wie nog wat stempels wil toevoegen aan zijn paspoort en een land wil afvinken)
 • Etc. etc. nog meer opties ‘in progress’. Zoals ontmoeting en tour met schilderes Hanneke Van der Hout-Floor

  Kunstwerk Hanneke
  Schilderwerk op Sint-Eustatius van Hanneke van der Hout-Floor (foto: René Hoeflaak)

Reissom: € 2.145,00 persoon

Inclusief

 • Retourvlucht met KLM Air France tussen Amsterdam en Sint-Maarten
 • Retourvlucht met Winair tussen Sint-Maarten en Sint-Eustatius
 • 2 nachten hotel Sint-Maarten (logies: geen maaltijden)
 • 7 nachten met ontbijt Sint-Eustatius
 • Inclusief transfer van en naar hotel Sint-Maarten

  Exclusief:

 • Meerprijs 1- persoonskamer 610,00
 • Opties zoals hierboven aangegeven
 • Eventueel 1 a 2 huurautos, al dan niet te delen met groep
 • Vervoer op het eiland. Taxichauffeur Wade Rivers is beschikbaar
 • Upgrade Quill Gardens € 50,00 per kamer per nacht
 • Verzekeringen
 • Diners, maaltijden en drank

Let op: datum onder voorbehoud als gevolg van wijziging vluchtschema’s

Interesse in deze reis of wil je de flyer ontvangen: stuur dan een mail naar René Hoeflaak, rene.hoeflaak@upcmail.nl. Of neem contact op met ABC Travel

Sint-Eustatius
Sint-Eustatius (foto: Rene Hoeflaak)
Sint-Eustatius, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Sint-Eustatius, Zeelandiabaai, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
Vliegveld Sint-Eustatius
Nabij vliegveld Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)
Wandelen op Sint-Eustatius
Wandelen op Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)