Toerisme in Coronie

Coronie, Surinam, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)
Coronie, Suriname, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

10 juli 2019: “Coronie is een plek met veel bezienswaardigheden”, aldus districtscommissaris Remy Tarnadie  van Coronie in de Ware Tijd van vorige week.

Door René Hoeflaak

Tarnadie doelde hiermee op de toeristische bezienswaardigheden. Daarom is de districtscommissaris van mening dat de toerismesector in Coronie meer moet worden gestimuleerd. Volgens Tarnadie wordt  de potentie – die er volgens hem zeker is in Coronie- niet volledig benut. Hij vindt  echter wel  dat de Coronianen daarin zelf het voortouw moeten nemen, zo is verder te lezen.

Suriname, Coronie, 12 maart 2018: kerk uit de 19e eeuw in Totness (foto: René Hoeflaak)
Suriname, Coronie, 12 maart 2018: kerk uit de 19e eeuw in Totness (foto: René Hoeflaak)

Vogel- en diersoorten, mangroven en de dijk 

Tarnadie noemt als trekpleisters de uitgestrekte zwamp met mangrove en de diversiteit aan en hoeveelheid van verschillende vogel- en andere diersoorten. Als andere trekpleister noemt hij de dijk vóór de kust. Volgens Tarnadie is er nog een professionalisering slag te maken en ziet hij kansen voor de werkgelegenheid. Hij doelde hiermee op het trainen van gidsen die zelfstandig toeristen in het district kunnen rondleiden zodat ze geld kunnen verdienen.

Fruit en versnaperingen.

Volgens Tarnadie zal bij verhoogd toeristenbezoek ook de verkoop van fruit en versnaperingen toenemen.  “De belangstelling is er. Als burgervader heb ik al enkele groepen ontvangen die rondgeleid wilden worden door het district. Ik blijf dus positief, maar ik zeg nogmaals dat het aan de burgers zelf zal liggen hoe dit zich zal ontwikkelingen.”, aldus Tarnadie in De Ware Tijd. Verder pleit de bestuurder om voor de bevordering van het toerisme de Oost-Westverbinding te verbeteren, in het bijzonder het gedeelte bij en dichtbij Coronie.

Agrarische sector

Volgens Tarnadie is er ook belangstelling is voor de agrarische sector. Maar ook daar kan het volgens hem beter. “In feite zijn we al bezig om bewustwording op gang te brengen, omdat het belangrijk is dat de inwoners van het district gaan beseffen dat de ontwikkeling van het district in hun handen ligt en niet in die van een toevallige districtscommissaris of regering’ aldus de kritische districtscommissaris

Coronie

Noot: Coronie heeft met ongeveer 3.5 duizend inwoners de kleinste bevolking van alle Surinaamse districten. Het district Coronie werd in 1851 afgesplitst van het district Nickerie en vernoemd naar de militaire post Corona, gelegen aan de Coronakreek. De wortels van voetbalsterren als Edgar Davids, Jerry Hasselbaink, Orlando Trustfull en Aron Winter liggen in Coronie. De belangrijkste plaats in Coronie is Totness.

Coronie, Suriname, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)
Coronie, Suriname, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)


 


 

 

One Comment

  • Madelon

    Zie ook een gemiste kans met het logeergebouw in Totness.
    Een prachtig gebouw dat een geweldige boost kan geven , mits het opgeknapt wordt.
    Maar niemand die zich verantwoordelijk voelt om dit op te pakken.
    “Lanti” is verantwoordelijk……

Leave a Reply