Burgemeesters Amsterdam en Den Haag bezoeken Suriname

De burgemeesters van Amsterdam en Den Haag bezochten vorige week Suriname. Doel van het bezoek was het versterken van de banden tussen Nederland en Suriname. De burgemeesters spraken onder meer met President Santokhi.

 

Door René Hoeflaak

Het bezoek van burgemeester Halsema van Amsterdam en burgemeester Van Zanen van Den Haag vond plaats van 23 tot en met 28 mei en eindigde met een persconferentie van Van Zanen, de onderdirecteur van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken, Liesbeth Bradley en de onderdirecteur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), Mevr. Jennifer Jozefzoon-Wachter.

Opzoeken van kansen in Suriname

Burgemeester Van Zanen is voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en bezocht in die hoedanigheid Suriname “Ik ben hier echt namens de 344 Nederlandse Gemeenten die in meer en mindere mate bereid zijn om mee te doen aan het uitwisselen van expertise en het opzoeken van kansen” aldus van Zanen in diverse Surinaamse media.

De Haagse burgemeester noemde onder meer waterhuishouding en ondernemerschap als onderwerpen waarin Nederland en Suriname kunnen samenwerken . “Op het gebied van waterhuishouding heeft Nederland oneindig veel expertise en daar staat Nederland internationaal ook bekend om” zei van Zanen.

Zeedijk Coronie, 12 maart 2018. (foto: René Hoeflaak)

Met deze mooie woorden gaan we verder. Wij zullen de afspraken en intenties zeker concretiseren” aldus Liesbeth Bradley. Ook de samenwerking en verhouding tussen het traditioneel bestuur in de dorpen in het binnenland en de traditionele gezagsstructuren is aan de orde gekomen.

Nationaal Archief Suriname

Burgemeester Halsema van Amsterdam sprak in Suriname onder meer over een samenwerking tussen het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname.

Beide burgemeesters ontvingen in september 2021 de Surinaamse president Chan Santokhi en de minister van buitenlandse zaken Albert Ramdin. Het bezoek van Halsema en Van Zanen is een tegenbezoek op uitnodiging van de Surinaamse regering. Burgemeester Halsema bezocht Suriname eerder in 2009. “Ik ben ongelooflijk blij om weer in Suriname te zijn” aldus de burgemeester in een gesprek met de Communicatiedienst Suriname.

Februari 2017: Suriname rivier bij Jaw Jaw (foto:René Hoeflaak)

President Santokhi wil graag samenwerken. “Dit is wat wij nodig hebben, vooral in deze tijd waar wij geconfronteerd worden met veel wateroverlast“, aldus de president. Burgemeester Van Zanen benadrukte dat het nu aan de leiding van Suriname is om te bepalen op welke manier zij ondersteund willen worden en waar behoefte aan is.