Bianca Peters: film WOW! laat de unieke natuur en schoonheid van Caraïbisch Nederland zien

In 2025 zal de prachtige en unieke natuur van de zes Caraïbische eilanden van het Koninkrijk in de  Nederlandse bioscopen en op de eilanden te zien zijn. De opnames voor de film WOW! beginnen binnenkort. Groenroodwit sprak met Bianca Peters, een van de initiatiefnemers voor de film. ´WOW! is niet het einddoel maar het startpunt´

WOW

 

Door René Hoeflaak

Bianca Peters is mede-oprichter van 360º of Innovation , een stichting op Aruba die eilanden helpt te verduurzamen. ‘Dat doen we door technische, sociale en economische innovatie aan elkaar te verbinden. Met een team van enthousiaste mensen die de eilanden een warm hart toedragen´, aldus Bianca.  Als voorbeelden noemt ze een aantal projecten zoals SMILE, het St. Maarten Innovations, Initiatives and Industries Link-Up Event en ´Happy to give back´, een sociaal project waarmee de stichting meer dan een miljoen arubaanse aan fondsen en donaties wierf onder toeristen en NGO´s om onder andere de voedselbank op Aruba te ondersteunen.

Bianca Peters
Bianca Peters (foto: Bianca Peters)

 

Strandwandelingen op Aruba

Het idee voor een natuurfilm ontstond tijdens haar dagelijkse strandwandelingen. Bianca: ‘ik geniet dagelijks van die ochtendwandelingen en kwam tot de conclusie dat niets ons meer bindt, dan de natuur. En we kunnen wel wat bindmiddel gebruiken om de samenwerking tussen de eilanden en Nederland te versterken’, lacht ze.

Met die gedachten als startpunt werd contact gezocht met EMS Films, producent van natuurfilms en documentaires als ‘de Nieuwe Wildernis’ en ‘De Wilde Stad’. Bianca: ‘de manier hoe zij de natuur vastleggen, sprak ons enorm aan. Toevallig liepen zij ook al met het idee, om de natuur op de Aruba, Bonaire en Curaçao te verfilmen. Uiteindelijk hebben we onze plannen gecombineerd tot een natuurfilm en documentaires over de 6 Caribische eilanden van het Koninkrijk’ 

Sint-Eustatius
Sint-Eustatius (foto: Rene Hoeflaak)

 

WOW!

Vol enthousiasme vervolgt Bianca ons gesprek over de unieke schoonheid, pracht en diversiteit van de natuur. ‘Super bijzonder. Er komen hier diersoorten voor die nergens anders voorkomen’ . Dat brengt ons meteen ook op de titel voor de film, WOW!, de kreet die staat voor enthousiasme en een aangename verrassing, een kreet die je uitslaat als je onder de indruk raakt, zoals door de natuur van de eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Daarnaast staat WOW! ook voor afkortingen als Wonders of Wildlife of Words of Wisdom.

De film WOW zal in 2025 te zien zijn in alle bioscopen van Nederland en Caribische eilanden en duurt uiteindelijk zo’n 85 a 90 minuten. De film neemt je mee op reis en laat je de schoonheid en unieke flora en fauna zien van de eilanden.

WOW
(foto: projectteam WOW)

 

Spanningsveld tussen mens en natuur

Het filmproject wordt gekoppeld aan zes TV documentaires, met educatieve programma’s. Als verdiepingsslag. De bioscoopfilm toont vooral de schoonheid van de natuur en de verschillen tussen de eilanden, de documentaires leggen het spanningsveld tussen de mens en de natuur vast en de daarmee gepaard gaande uitdagingen. Want naast verwondering en trots over de ‘Nederlandse’ natuur op de eilanden willen we met WOW! de Nederlanders en de eilanders ook bewuster te maken van de kwetsbaarheid van deze prachtige natuur.

WOW! is nu de fase van onderzoek en het uitwerken van scripts. Daarna volgen de opnames. Vanaf september en oktober  verschijnen er regelmatig teasers  en previews op onder meer de website WOW The Nature Film en de Facebook en Instagram pagina van WOW!

Antilliaanse Groene Leguaan
Antilliaanse Groene Leguaan (foto: projectteam WOW)

 

Startpunt voor de juiste toerist

Voor een eventueel averechts effect op het milieu en de natuur omdat WOW! nog meer toeristen naar de eilanden zal trekken is Bianca niet bevreesd. Integendeel ‘De film is bedoeld als middel om de ‘juiste’ toerist aan te trekken. De toerist die zorgt voor zijn omgeving en het mooier wil achterlaten dan voor zijn of haar komst. WOW! is niet het einddoel maar het startpunt’

Bonaire, Lac Cai
Bonaire, Lac Cai (foto: René Hoeflaak)