Suriname, Curaçao en Aruba op weg naar het WK voetbal 2026

In 2026 is het WK voetbal in Canada, Verenigde Staten en Mexico. Het is nog een lange weg maar voor Suriname, Curaçao en Aruba staan de eerste kwalificatiewedstrijden al over vier maanden op het programma. Onder meer met de derby tussen Curaçao en Aruba. Vorige week was de loting voor de groepsindeling. Interessant voor voetballiefhebbers en smullen voor liefhebbers van topografie. 

Door René Hoeflaak

Suriname, Curaçao en Aruba zijn lid van de  CONCACAF, dat staat voor Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football en bestaat uit 35 voetballanden. Van het record aantal van 48 landen die deelnemen aan de WK eindronde in 2026 mag het CONCACAF er 6 afvaardigen. En mogelijk 7. Maar daarover later meer.

De drie gastlanden Mexico, Verenigde Staten en Canada maken ook deel uit van de  CONCACAF en zijn automatisch geplaatst. Dat betekent dat uiteindelijk 32 CONCACAF landen zullen strijden om de drie overige WK plekken. In drie rondes. Voor een eventuele zevende plaatsing namens CONCACAF volgen daarna nog twee rondes.

Eerste ronde: Anguilla, Turks en Cacois eilanden, Britse Maagdeneilanden en Amerikaanse Maagdeneilanden. 

Suriname, Curaçao en Aruba zijn door hun FIFA ranking al geplaatst voor de tweede ronde. Een ronde met 6 groepen met ieder 5 teams. Totaal 30 landen. Voor de liefhebber: de 4 landen die in de eerste  ronden strijden voor de 2 plekken in de tweede ronde zijn: Anguilla, de Turks en Cacois eilanden, Britse Maagdeneilanden en Amerikaanse Maagdeneilanden.

foto: René Hoeflaak

Tweede ronde: Suriname in groep F

Suriname, nr. 143 op de FIFA wereldranglijst, is in de tweede ronde ingedeeld in groep F met tegenstanders El Salvador, Puerto Rico, Saint-Vincent en Grenadines en de winnaar van Anguila tegen Turks en Caicois eilanden en begint op 5 juni 2024 met een thuiswedstrijd In het Franklin Essed Stadion in Paramaribo tegen  Saint-Vincent en Grenadines. Lees verder na de foto.

Het Surinaamse voetbalelftal tijdens de officiële FIFA voetbalinterland tegen Guadeloupe op 29 maart 2016 in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

Aruba en Curaçao in groep C   

Aruba en Curaçao, respectievelijk nr.  203 en 84 op de FIFA wereldranglijst, zijn in de tweede ronde beiden ingedeeld in groep C met Haïti, Saint-Lucia en Barbados. Curaçao begint op 5 juni 2024 met een thuiswedstrijd tegen Barbados. Aruba opent haar kwalificatiereeks op 8 juni 2024. Thuis tegen Curaçao. Een mooi affiche.

De wedstrijden in de tweede ronde vinden plaats tussen juni 2024 en juni 2025. Ieder team team speelt maar een keer tegen elkaar. OF thuis OF uit. De nummers 1 en 2 van de 6 groepen- dus 12 landen- plaatsen zich voor de derde ronde. Lees verder na de foto.

Aruba
Aruba (foto: René Hoeflaak)

 

Derde ronde: start september 2025.

De derde ronde bestaat uit 3 groepen met ieder 4 landen, in totaal dus 12 landen. De wedstrijden in de derde ronde worden afgewikkeld vanaf september 2025. De drie winnaars van de plaatsen zich voor het eindtoernooi.

Extra ronde en play offs: de beste nummers 2

Zoals eerder gemeld, maakt ook een zevende land CONCACAF land kans op een plaatsing voor het eindtoernooi. En wel als volgt:

De drie nummers twee van de derde ronde spelen in september 2025 een onderlinge competitie. De laatste valt af en de eerste twee kunnen zich dan nog plaatsen door een intercontinentale play off tegen een tegenstander uit OF Afrika OF Azië OF Zuid-Amerika OF Oceanië.

Costa Rica en Panama

Van de niet rechtstreeks geplaatste 32 CONCACAF landen die vanaf juni 2025 strijden om een WK ticket staat Costa Rica het hoogste op de FIFA wereldranglijst. Op plaats 34, gevolgd door Panama en Jamaica.