Interview: Rodney Lam

De misdaadfilm ´Suriname´ trok de afgelopen maand volle zalen in bioscopen in Nederland en Suriname. Groenroodwit sprak met scriptschrijver en hoofdrolspeler Rodney Lam over reizen naar Suriname en uiteraard de film zelf. “Reizen naar het binnenland is een feestje

Rodney Lam is een veelzijdig man en actief op diverse terreinen. Zo is hij in het dagelijks leven onder meer topman van productiebedrijf  VIZAVIZ  en financieel en operationeel directeur van de kledinglijn Daily Paper. En nu dus ook scriptschrijver en hoofdrolspeler in de film ‘Suriname’, in de rol van zakenman en politicus Winston Righter. Hoe is dat zo gekomen Rodney?

Door René Hoeflaak

Rodney: “ik heb een voorliefde voor film. In de mode industrie ben ik echter vooral bezig met operationele en financiële zaken. Op een gegeven moment zocht ik naar een creatieve uitdaging naast mijn dagelijks werk en ontstond het idee voor het maken van een film. En omdat ik iemand ben die dingen ‘gewoon’ gaat doen en oppakt, ben ik ook ‘maar’ begonnen met het schrijven van het script en het maken van de film”

Toen het script uiteindelijk klaar was besloot Rodney om de hoofdrol zelf te spelen. “Ik heb het script naar mij zelf toe geschreven. Dus ik gebruikte woorden en zinnen, zoals ik ze zelf ook uitspreek en gebruik. Toen ik klaar was met het script vond ik het zo leuk, dat ik ook de hoofdrol wilde spelen. Ik ben een autodidact” aldus Rodney.

Rodney Lam (midden) als Winston Righter in 'Suriname'
Rodney Lam (2e van links) als Winston Righter in ‘Suriname’

Pathé

De film ‘Suriname’ is een vervolg op een eerdere versie uit 2010. Met een herschreven script en andere acteurs. Rodney: “ De eerste film was een uit de hand gelopen traject met louter Surinaamse acteurs en cameramensen. Het werd min of meer per ongeluk een succes en werd zelfs ook in Nederland vertoond”.
De eerste versie van de film ‘Suriname’ werd in 2010 in Nederland vertoond door de bioscoopketen Pathé. De bioscoop werkte ook mee aan de 2020 versie. Zo is de film na de bioscoopvertoningen ook nog exclusief te zien op het thuisstream kanaal van Pathé. ´Pathé wilde meteen meedoen met het project. Het gesprek met Pathé was het makkelijkste gesprek dat ik ooit hebt gevoerd’ aldus Rodney met een lach.

Rodney Lam als Winston Righter in de film Suriname.
Rodney Lam als Winston Righter in de film Suriname.

Trots op Suriname

Voor de opnames van de film verbleef Rodney met de andere filmcrewleden wekenlang in Suriname. Er werd gefilmd op diverse prachtige locaties. Daarvoor moesten zowel in Paramaribo als daarbuiten straten en locaties worden afgezet en vrijgemaakt. Over de medewerking in Suriname voor het maken van de film is Rodney zeer te spreken. “De samenwerking met de Surinaamse overheid was heel goed. Niemand heeft ons in de weg gestaan. Het verlenen van vergunningen verliep soepel, we kregen hulp van het leger en politie en medewerking tot en met regeringsniveau. De medewerking voor de film werd in Suriname breed gedragen. Iedereen in het land was trots. De film wordt ook in Suriname heel goed bekeken

Twee keer per jaar naar Suriname

Vol enthousiasme praat Rodney over Suriname. Maar plannen om in Suriname te ondernemen of projecten op te starten heeft hij niet. “Ik heb het nu gewoonweg te druk met en veel plezier in de dingen waar ik nu mee bezig ben. Als ik iets in Suriname zou ga doen, zou mij dat ook veel tijd kosten en dan zou ik er veel meer heen moeten reizen. En meer tijd als twee keer per jaar op vakantie naar Suriname gaan, heb ik eigenlijk niet. Hoe graag ik dat ook zou willen”.

Gastvrijheid

Reizen naar Suriname is een mooi bruggetje. Rodney is geboren in Suriname. Toen hij een paar maanden oud was, verhuisde hij vlak voor de onafhankelijkheid – in 1975- met zijn ouders naar Nederland. Twee keer per jaar reist hij voor vakantie naar Suriname. Hij woonde er van 2004 tot 2010 en veel (naaste) familieleden wonen in Suriname. Als ik hem vraag met welk woord hij Suriname zou willen omschrijven of toeristen naar Suriname zou willen lokken, aarzelt hij geen moment: “Gastvrijheid. Dat was ook de ervaring van de cast en de crew van de film. Iedereen voelde zich welkom in Suriname” 

Vissen op de rivier

Rodney reist dus regelmatig en met plezier naar Suriname. Enthousiast vertelt hij over zijn favoriete bezigheden, plekjes en reiservaringen. Zowel in Paramaribo als daarbuiten. “In Paramaribo verblijf ik doorgaans in hotel Torarica. Voelt als mijn 2e huis. Ik voel mij daar echt welkom. Vanuit daar reis ik vaak naar het binnenland. Dat is een feestje. Daarnaast vind ik het heerlijk om een bootje te pakken en te gaan vissen op de Suriname rivier. Bijvoorbeeld bij de monding. Daar vang ik lekkere katvissen ” aldus Rodney. “Ik raad iedereen die in Suriname op vakantie gaat aan om enkele dagen te overnachten op een resort in het binnenland of voormalige plantage”.

Rodney Lam als Winston Righter in de film Suriname
Rodney Lam als Winston Righter in de film Suriname

De Gadri

Reizen naar Suriname staat ook gelijk aan lekker eten. Dat geldt ook voor Rodney. “Ik ga iedere dag uiteten als ik in Suriname ben. Een van mijn meest favoriete restaurantjes is De Gadri nabij Fort Zeelandia. Verder bezoek ik ook graag gelegenheden als Garden of Eden en Chi Min” .

Wat niet is, kan nog komen

Voor Rodney betekent een bezoek aan Suriname op dit moment dus vooral genieten, ontspannen en vakantie. Het antwoord op de slotvraag hoe het staat met Rodney’s plannen voor een volgende film volgt een antwoord met een hoog cliffhanger gehalte: ‘ik zie dat nog wel zitten en ben nu aan het schrijven. Vooralsnog niet noodzakelijk met een link naar Suriname. Maar wat niet is, kan nog komen

NB: de film is nu ook te zien op Pathé Thuis 

Leave a Reply