Jodensavanne voorgedragen tot Werelderfgoed UNESCO

Suriname is vanaf eind mei wellicht een stap dichter bij een 3e Werelderfgoed. Want dan wordt Jodensavanne voorgedragen om te worden geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Eind mei zal de Surinaamse minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, de voordracht bij de UNESCO in Parijs indienen.

Door René Hoeflaak

In de Ware Tijd zegt Harold Sijlbing, voorzitter van de Stichting Jodensavanne, dat de kans 99 procent is dat Jodensavanne op de Werelderfgoedlijst wordt opgenomen. “We hebben hard gewerkt om te voldoen aan alle voorwaarden, die in de operational guideline van de Unesco zijn geschreven”, aldus Sijlbing in De Ware Tijd.

Jodensavanne
Suriname, Jodensavanne, 14 februari 2017. (foto: René Hoeflaak)

De Jodensavanne is een oude 17e eeuwse Joodse nederzetting in het Casiporagebied in het district Para en al jaren een historische en toeristische trekpleister in Suriname. Vanaf de Waterkant in Paramaribo is het een uurtje varen. Met oude joodse en creoolse begraafplaatsen, ruïnes van een in 1832 door een brand verwoeste synagoge en twee waterbronnen met een mogelijk geneeskrachtige werking.

Jodensavanne
Jodensavanne, Suriname, februari 2017 (foto: René Hoeflaak)

Imago van Suriname

De voorbereidingen voor de voordracht begonnen 20 jaar geleden, zo is verder te lezen in De Ware Tijd. Vijf jaar geleden werd een proefnominatie door de UNESCO teruggestuurd. Aan de aanbevelingen is gewerkt en Jodensavanne is nu dus klaar voor een nieuwe voordracht. Het proces van goedkeuring duurt nog tot 2023. Mede omdat de eerstvolgende vergadering van UNESCO pas eind van het jaar plaatsvindt. Daarna volgt een uitbereide inspectie door het instituut ICOMOS, die daartoe speciaal door de UNESCO is aangewezen.
Suriname heeft nu twee erkende officiële ´werelderfgoederen. Het Centraal Suriname Natuurreservaat en de historische binnenstad van Paramaribo.  ”Behalve dat Jodensavanne een zeer unieke plek is, wordt met die erkenning het imago van Suriname vergroot”, aldus Sijlbing in de Ware Tijd.

Het totaal aantal  UNESCO Werelderfgoederen is 1.121. Nederland telt 10 werelderfgoederen, waaronder de Waddenzee, de Van Nelle fabriek in Rotterdam en de molens van Kinderdijk.

Kinderdijk
Molens Kinderdijk, 31 december 2020 (foto: René Hoeflaak)