Pékula Starke en Zoë Mezas creëren met Talking Prints werkgelegenheid in binnenland van Suriname

Talking Prints is een duurzame sociale onderneming met een breed assortiment aan kleurrijke trendy artikelen. De missie van Talking Prints is om werkgelegenheid en economische zelfredzaamheid in inheemse en marron gemeenschappen te creëren. De artikelen worden dan ook vervaardigd in het binnenland. Groenroodwit sprak met oprichters Pékula Starke en Zoë Mezas. Vijf jaar geleden verhuisden ze van Nederland naar Suriname. ‘’Suriname heeft ons geroepen’’.

 

Talking Prints Suriname
Pékula Starke (rechts’) en Zoë Mezas, oprichters van Talking Prints (foto: https://www.talkingprints.org/about/about-us/)

Door René Hoeflaak

Pékula en Zoë zijn beiden geboren en getogen in Nederland. Ze studeerden Rechten en hadden een ‘gewone’ baan’. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, verhuisden ze in 2015 van Nederland naar Suriname, het geboorteland van hun beide ouders. Op de bonnefooi en zonder een echt doordacht en uitgewerkt plan. ‘’het was op zich niet zo’n grote stap. Onze ouders hebben hier een huis en we hadden dus een verblijfplaats. Daarnaast spreken we dezelfde taal en kennen we de cultuur. En we gingen bovendien al regelmatig op vakantie naar Suriname’’ aldus Pékula.

Tote bags en vrouwen in het Surinaamse binnenland

De onderneming Talking Prints is dan ook min of meer vanzelf ontstaan. Op zoek naar ideeën en inspiratie reisden  Pékula en Zoe door het (binnen)land. In een dorp in het binnenland kwamen ze in contact met vrouwen en ‘ontdekten’ ze de gemeenschappelijke behoefte naar economische zelfstandigheid en werk. Pékula: ‘’we wilden ze daarbij graag ondersteunen en dachten in kansen en mogelijkheden. Omdat de vrouwen al actief waren met naaimachines ontstond het idee om simpele kleurrijke  ‘tote bags’ (draagtassen) te laten maken. Dat was ons eerste artikel’’

Makambi Suriname
De vrouwen van het dorp Makambi aan de slag met een nieuwe tas (foto: Meredith Joeraja)

Ruim 25 verschillende artikelen

De tassen en het project sloegen aan. Er volgden vele positieve reacties. Het assortiment werd uitgebreid en ook het aantal participerende dorpen. Na de tassen volgden kleurrijke en hippe artikelen. Variërend van kleding zoals kimono’s, cadeaukaarten, hoofddoeken, stropdassen tot en met onlangs mondkapjes. Met het mondkapjes project in zeven dorpen behaalde Talking Prints onlangs de Surinaamse pers. Ook Groenroodwit besteedde er aandacht aan.. Het assortiment beslaat inmiddels ruim 25 verschillende artikelen, vervaardigd in meerdere binnenlandse dorpen. De bedoeling is dat ieder dorp haar eigen unieke product maakt en dat het assortiment wordt uitgebreid.

Een van de vrouwen knipt patronen voor de buckethat
Een van de vrouwen knipt patronen voor de buckethat (foto: Meredith Joeraja)

 

’We brengen werkgelegenheid in het binnenland. Onze projecten starten met een training. Daarna geven we ze steekvaardigheidscursussen (stikvaardigheidcursussen) en voorzien we de vrouwen van stoffen en materialen. Die investering nemen wij op ons. De vrouwen focussen zich volledig op het vervaardigen. De uiteindelijke eindproducten kopen we vervolgens van de vrouwen, die we ook leren een kostprijs berekening te maken. Wij doen (ook) de marketing en verkoop’’ aldus Pékula.

‘’Suriname heeft ons geroepen’’

Alle basisstoffen koopt Talking Prints in Suriname zelf. De verkoop en afzet vindt plaats zowel in Suriname als daarbuiten, bijvoorbeeld op festivals in Nederland en online, via onder meer de website. De ambitie is om meer dorpen te betrekken bij de productie en in meerdere landen en op meerdere markten actief te zijn. ‘’Alhoewel wij ook de gevolgen van de Covid-19 crisis merken, gaan wij gewoon door’’

Talking Prints
De trainingsruimte wordt ingericht met tafels van de vrouwen (foto: Meredith Joeraja)

Pékula(35) en Zoë (36) wonen nu vijf jaar in Suriname. Nederland missen ze nauwelijks. ‘’ Dit is letterlijk op ons pad gekomen. Wij krijgen hier allebei heel veel energie van. Het past bij ons. We missen hooguit een patatje oorlog haha en mijn familie. Suriname heeft ons geroepen. Wij verkopen tassen met een verhaal.  Door het land, de mooie kleurrijke natuur en de rust die we hier ervaren, is onze creativiteit tot bloei gekomen’’.

Vlogs en verkooppunten

Klik hier voor de verkooppunten van Talking Prints in Suriname en hier voor de vlogs van Zoë en Pékula

 

Vlogs TALKING PRINTS
Zoë en Pékula aan het vloggen (www.talkingprints.org’