Film- en theatermaker Guilly Koster: ”Suriname is de beste plek om je jeugd door te brengen”

Film- en theatermaker, televisiepresentator, schrijver en acteur Guilly Koster werd geboren in Suriname. Vanaf 1970 woont hij in Nederland. Aan Groenroodwit legt hij uit waarom hij zich in hart en ziel Surinamer voelt en van top tot teen Nederlander. ‘’Suriname is de beste plek ter wereld om je jeugd door te brengen’’ aldus Guilly in gesprek met Groenroodwit.

Guilly Koster
Guilly Koster (foto: FB pagina Guilly Koster)

Door René Hoeflaak

Guilly Koster (1955) groeide op in zowel Nederland als Suriname, zijn geboorteland. Met een onderbreking tussen 1962 en 1967 woonde hij tot 1970 in Suriname. Als ik hem vraag naar zijn jeugdherinneringen, sluit Guilly zijn ogen en volgt een meeslepend en liefdevol eerbetoon. ‘’Als ik mijn ogen sluit, zie ik nog hoe ik als jochie voor het eerst de mierenhopen zag, als kunstwerken. Ik zie vogels, kikkers, slangen, vleermuizen, bloemen, kolibries en ruik de geur van schoongemaakte erven en verbrande bladeren. Het voelt als verliefd worden’’

In hart en nieren Suriname; voetballen tegen de Johannes Michelsweg.

Zijn eerste herinneringen gaan terug naar Duisburg, achter de wijk Zorg en Hoop in Paramaribo. Daarna woonde Guilly in Livorno, Frederikshoop en Helena Christina, richting Lelydorp. Hij ging op school naar het JC de Mirandalyceum. ‘’we voetbalden met de jongens van Helena Christina tegen de Johannes Michelsweg. Het leek wel Ajax-Feijenoord. Ik zie mijzelf nu ook weer dansen. Ik begrijp heel goed waarom mensen nooit zijn weggegaan uit Suriname. Suriname is het beste land om je jeugd door te brengen. In hart en nieren ben ik Surinamer. De basis daarvoor is gelegd in mijn jeugdjaren in Suriname’’


Pilotenopleiding Eelde

Vanaf 1970 woont Guilly in Nederland en werd hij bekend als creatieve duizendpoot. Als filmmaker, tv presentator, schrijver, acteur, zanger en producent. Daarnaast spreekt hij zeven talen ‘’Ik omschrijf mijzelf als creatief mens die van niets iets kan maken. Daarnaast maak ik gebruik van de grootste gave die de natuur ons heeft gegeven en dat is fantasie. Je kan mij opsluiten, maar niet mijn ideeën. Mijn dromen, maak ik waar. Behalve dan mijn droom om piloot te worden haha. Mijn pilotenopleiding in Eelde heb ik niet afgemaakt. Ik werd gegrepen door het leven haha’’ aldus levensgenieter Guilly.

 

Palumeu
Gum Air vliegtuig in Paulumeu, februari 2009 (foto: René Hoeflaak)

Paramaribo, Soweto en Beverly Hills

Wanneer hij in Suriname was gebleven zou hij eveneens in de media actief zijn geweest, zo vermoedt Guilly. Of in de politiek of mogelijk zelfs toch piloot. ”Hoe dan ook zou Suriname uiteindelijk toch wel te klein voor mij zijn geweest Want zo groot als het is, zo klein is het op sociaal maatschappelijk terrein. Het is als een tegeldans, iedereen kent iedereen. En er is zoveel hypocrisie. Neem bijvoorbeeld hoe men omgaat met LHBT etc. Er is bovendien zoveel verschil tussen arm en rijk. Paramaribo is voor mij een kruising tussen Soweto en Beverly Hills. Geen enkele president heeft dat kunnen veranderen”  aldus Guilly.

 

Scheve schaats en open boek

De welbespraakte en maatschappelijk betrokken Guilly steekt zijn uitgesproken mening doorgaans niet onder stoelen of banken. Toch acht hij zichzelf niet geschikt voor de politiek. ”Ik ben te uitgesproken en een open boek. Mensen vinden dat OF leuk OF afschuwelijk. Politiek is te hypocriet voor mij. En weet je, ik hou van het leven en rij daarom wel eens een scheve schaats. Dat zou niet te combineren zijn met een politieke rol. Ik wil mijzelf kunnen zijn. En bovendien: de gemiddelde ambtenaar heeft meer macht dan de staatssecretaris’’

Van kop tot teen Nederlander

Voor Guilly staat Suriname voor welzijn en Nederland voor welvaart. Hij voelt zich diep verwant met beide landen. Alhoewel hij zich in zijn hart Surinamer voelt, omschrijft hij zichzelf als ‘van kop tot teen’ Nederlander. Het land waar hij – bij elkaar opgeteld- 55 jaar woont. ’’Nog altijd maak ik mee dat sommige Nederlanders mij willen uitleggen, hoe Nederland werkt, terwijl ik er langer woon dan zij. Nederland heeft er een handje van je buiten de deur te willen houden. Waarom leren we niet van elkaar. Twee culturen weten meer dan één. Veel Nederlanders hebben geen idee wat andere culturen kunnen bijdragen en leven nog in de tijd van Swiebertje’’’

Brulapen en Ibiza

Regelmatig reist Guilly naar Suriname. Vanaf zijn tijdelijke thuisbasis hotel Torarica in Paramaribo, trekt hij er dan regelmatig voor enkele dagen op uit. ’’Om te genieten van het binnenland. Van de kakafonie van geluiden. Van de brulapen en de complete vredigheid bij het wakker worden. Hoe verder het binnenland in, hoe beter’’

Suriname
Genieten van de zonsopkomst in de Boven-Surinamerivier (foto: René Hoeflaak)

Veel Surinamers in Nederland dromen van een oude dag in Suriname. Guilly denkt daar echter anders over, hoe zeer hij ook verbonden is met zijn geboorteland. ´’de voorkeur gaat dan toch uit naar Ibiza. Ik heb er gewoond en het eiland doet mij denken aan Suriname. Echter met een West-Europees welvaarts- en zorgniveau. Ik ben toch gevormd haha. En het ligt bovendien op slechts 2 uur vliegen van Nederland. Maar hoe dan ook, ik heb het nodig om minimaal eens in de vijf jaar naar Suriname te gaan, het land van mijn hart’

Meer interviews lezen: klik dan hier.

Suriname en Terschelling
Deze maand verscheen ”Terschelling”, de 3e single van Guilly’s Nederlandstalig muziekproject en een eerbetoon aan het oer Hollandse eiland.