Interview: Johanman

 

Johanman (foto: René Hoeflaak)
Johanman (foto: René Hoeflaak)

3 april 2019: Groenroodwit sprak vorige week met zanger en gitarist Johanman . Dertig jaar al maakt hij deel uit van de legendarische en bekende Surinaamse reggae band Reinforcement. Samen met Sister Patty scoorde hij 25 jaar geleden een grote hit met ‘Plei Vrij Vrij’ . Om de 25-jarige samenwerking met Sister Patty te vieren verscheen onlangs een jubileum CD.

Door Rene Hoeflaak

Johanman: ‘Ik ben geboren en opgegroeid in Brokopondo. De liefde voor muziek is al op jonge leeftijd begonnen. Ik kom uit een muzikale familie. Diverse familieleden speelden in bekende kaseko bands. Op school was ik constant bezig de klas te vermaken met muziek en maakt ik eigen teksten op Christelijke liedjes. Ik raakte geïnspireerd door de reggae muziek. Op de muziekschool leerde ik (bas)gitaar spelen’

Dowie Man en Bigaman

In 1989 werd hij door Reinforcement oprichter en voorman Dowie Man gevraagd om toe te treden tot Reinforcement. Aanvankelijk als bassist en background zanger achter zanger Bigaman. In 1990 ging Johanman met Reinforcement voor het eerst op tournee door Nederland. Johanman: ‘ ik weet nog goed dat we onze eerste song met opnamen in Spijkenisse, vlakbij Rotterdam’

In 1993 overleed zanger Bigaman. Vanaf dat moment was Johan de zanger van de band. Dat bracht Johanman ook tot het schrijven van – zoals Johanman het zelf zegt- liedjes.

Liefde en verdriet

‘Liefde, verdriet, wat ik zie, kortom de dagelijkse dingen in het leven inspireren mij bij het schrijven van liedjes. Maar ook de interactie met het publiek tijdens live shows brengt mij vaak op ideeën’ aldus Johanman op mijn vraag wat hem beweegt en inspireert. ‘Voor het schrijven van muziek moet ik echt gaan zitten. Het voordeel daarbij is dat ik muzikant ben. Ik maak de arrangementen zelf en werk die daarna met de band uit’

Johanman & Sister Patty, jubileum CD. Verschenen via het Walboomers label (foto: Amazon)
Johanman & Sister Patty, jubileum CD. Verschenen via het Walboomers label (foto: Amazon)

Sister Patty

In de jaren negentig scoorde Johanman samen met Sister Patty een grote hit met de song ‘Plei Vrij Vrij’. Johanman: ‘die samenwerking is in 1993 begonnen. Patty (van Daal) hebben we hier in Nederland ontmoet. Zij was bekend van het Suri Pop festival (GRW: een tweejarig festival met Surinaamse artiesten) en tijdens de Afro Promotions tour is zij bij de band gekomen en heb ik met haar nummer ‘Plei Frei Frei’ uitgevoerd. Ik heb haar Sister Patty genoemd . Zij was eigenlijk geen reggae zangeres’

Bob Marley

Johanman, woonachtig in Nederland sinds 1996, beschrijft zijn muziekstijl als Dancehall Reggae in een Surinaamse stijl en luistert zelf graag naar reggae. Artiesten als Bob Marley, Burning Spear en Peter Tosh, waren en zijn nog altijd zijn grote inspirerende voorbeelden. ‘Pure roots reggae. Ik luister ook graag naar de teksten van Bob Marley’.

‘ I will never stop till I drop’

Johanman is inmiddels 53 jaar jong en 30 jaar actief in de muziekwereld. Op mijn vraag over zijn dromen en ambities is hij duidelijk. ‘ Ik zou graag nog een keer in Nederland willen doorbreken met een grote hit. Muziek is mijn missie ‘I will never stop till I drop’

Johanman eindigt ons gesprek met een boodschap en een dankwoord. ‘Ik wil mijn fans bedanken dat dat ze nog steeds en altijd in ons geloven. Niet opgeven. Wij gaan door. We still going strong. We gaan de komende zomer van ons laten horen’

Noot: De Reinforcement Johanman en Sister Patty 25 jaar Jubileum CD is onlangs verschenen en uitgegeven door het Walboomers Music platenlabel.

Leave a Reply