Interview: Powl Ameerali

Powl Ameerali, 22 maart 2019. (foto: René Hoeflaak)
Powl Ameerali, 22 maart 2019. (foto: René Hoeflaak)

11 april 2019: Groenroodwit sprak onlangs met de Surinaamse zanger Powl Ameerali.  In maart trok hij uitverkochte zalen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met zijn ‘Lobi, Firi, Prisiri’ tournee.  ‘Liefde, gevoel en plezier is de rode draad in mijn muziek en dat is wat ik wil uitdragen’ aldus de sympathieke zanger.

Door René Hoeflaak

Zolang ik mij kan herinneren, zing ik. Van kleins af aan. Maar voor het grote publiek ben ik pas later begonnen. In 1976 keerde ik vanuit Nederland terug naar Suriname’. ‘Ik had de sportacademie gevolgd en wilde in Suriname een bijdrage leveren op sportgebied.  Daar kwam ik in contact met jongens in de muziekwereld die -net als ik- zelf liedjes schreven’ aldus Ameerali.

Tussen eind jaren zeventig en 1990 zong Ameerali in de band Century. In 1982 namen jongens van de band deel aan de eerste editie van Suripop, een tweejaarlijks liedjesschrijversfestival. Powl zong het winnend lied ‘Gi Yu Wawan’. ‘Dat was eigenlijk mijn intrede in de Surinaamse muziekwereld. Ik raakte van onbekend ineens bekend

Salsa on Sunday 

Powl Ameerali op het podium van theater Zuidplein in Rotterdam, 31 maart 2019 (foto: René Hoeflaak)
Powl Ameerali op het podium van theater Zuidplein in Rotterdam, 31 maart 2019 (foto: René Hoeflaak)

In de jaren negentig maakte Ameerali deel uit van de ‘S.O.S’ band, ‘Salsa on Sunday’, die bij gelegenheid optrad in onder meer hotel Torarica. Op de S.O.S cd die toen uitgebracht is, staan een aantal van de liedjes die hij in die periode geschreven heeft. In 2002 bracht Powl in eigen  beheer zijn eerste solo album Switi Firi’uit, zo ook zijn recenter werk, de cd “SO” en de cd-single “Met Jou Is Alles Anders”.

Tuinieren

Ameerali omschrijft zijn muziek als een mix van romantische songs, popmuziek en latin flavored tunes. ‘Romantische songs zing ik het liefst en dan vooral in het Surinaams, mijn gevoelstaal, maar ook de taal die naar mijn mening ons Surinamers moet verbinden’ aldus de sympathieke zanger die in zijn jeugd geïnspireerd werd door The Beatles, Bread, Air Supply en Stevie Wonder. ‘Vooral de Beatles liedjes geschreven door Paul McCartney spraken mij zeer aan. Wat mijn teksten betreft  raak ik zelf geïnspireerd tijdens het tuinieren. Ik hou van tuinieren’.

Optredens

De ‘Lobi, Firi, Prisiri’ tournee trok in maart volle zalen in Nederland. Het publiek zingt van de eerste tot en met de laatst noot uit volle borst mee. ‘Ja, mijn publiek zingt bij veel van mijn liedjes mee. Dat is voor een artiest een heerlijk gevoel. Een her- en erkenning. Voor de Surinamers in Nederland is mijn optreden een bron van nostalgie, het brengt herinneringen naar boven’.

‘Lobi, Firi, Prisiri” (liefde, gevoel en plezier) is ook tijdens mijn show de rode draad en de boodschap die ik wil uitdragen. Ik zing niet om bekend te worden’

Awaradam

Groenroodwit is er voor reizigers naar Suriname. Ik ben dan ook benieuwd naar de favoriete plekken van  Ameerali. ‘Het binnenland. Ik ben een aantal keren de rivier afgevaren. Tot aan Awaradam toe. Prachtig. Suriname is een mooi en prachtig land. Wij, Surinamers, hebben echter nog veel te doen om het imago van het land aantrekkelijker te maken voor toeristen. Ik  hoop dat Groenroodwit een bijdrage kan leveren aan de positieve beeldvorming van Suriname.

 

Leave a Reply