Revinh Ramnandanlall en Rainey Sastrowidjojo introduceren met B4Agro&Food Systems uniek landbouw concept in Suriname en ontzorgen diaspora

Met het bedrijf B4Agro&FoodSystems introduceren en ontwikkelen de ondernemers Revinh Ramnandanlall en Rainey Sastrowidjojo een wereldwijd uniek, innovatief en duurzaam landbouwconcept in Suriname. Daarnaast ondersteunen en stimuleren ze met B4Estaete en B4Concepts bedrijven, organisaties, initiatieven en projecten, bijvoorbeeld vanuit de diaspora, te ‘ondernemen’ in Suriname. Groenroodwit spreekt met Revinh en Rainey over hun activiteiten en Suriname.

Door René Hoeflaak

De ondernemingen en activiteiten van Revinh Ramnandanlall en Rainey Sastrowidjojo richten zich op het ontwikkelen van innovatieve (landbouw)concepten en projecten, organisatieadvies en bedrijfsondersteuning. Met ieder een eigen accent. De overeenkomst is dat de namen beginnen met B4. Revinh: ‘’dat is een acroniem voor ‘Bureau voor’ en vindt met B4Concepts Management & Advies zijn oorsprong in Nederland in  2008. Een jaar later schreef ik B4Concepts Management & Advies in bij het KKF, de Surinaamse equivalent van de Nederlandse Kamer van Koophandel’’.

 

Revinh Ramnandanlall en Rainey Sastrowidjojo (rechts) in gesprek met de Indiase Ambassadeur in Suriname Mr. Singh Kanyal, oktober 2020 (foto: B4 Agro&Food Systems)

Via Delft, Wageningen, Rotterdam, Thailand, Indonesië naar Suriname

Revinh en Rainey beschikken beiden over een brede en internationale werkervaring en voorgeschiedenis op het terrein van landbouw, milieu en management. Revinh, geboren in Suriname, studeerde milieutechnologie en milieumanagement in Delft, bedrijfskunde op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, werkte als milieuadviseur bij KLM, de NGO Stichting Stimular. In 2008 begon hij voor zichzelf en richtte hij B4Concepts Management & Advies op. In die hoedanigheid reisde hij een aantal keer per jaar naar Suriname om organisaties te adviseren over duurzaamheidsvraagstukken.

Daarnaast organiseerde Revinh (46) met de Kamer van Koophandel in Rotterdam congressen voor Surinaamse ondernemers. Daar was ook de eerste kennismaking met Rainey en werd de kiem gelegd van de samenwerking. In 2015 vestigde Revinh zich definitief in Suriname.

http://www.b4concepts.com/
Revinh Ramnandanlall (rechts) en minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin tijdens diens bezoek aan B4Agro&Food Systems in januari 2021 (foto: B4Agro&FoodSystems )

Rainey, studeerde teelt- en plantkunde op de Landbouwuniversiteit van (het Nederlandse) Wageningen en na de essentiele ruime praktijkervaring opgedaan in de kassenteelt ontwikkelde hij in diverse landen in Azië teeltprojecten. Aanvankelijk wilde hij zich dan ook in Thailand of Indonesië vestigen. Uiteindelijk richtte hij zijn focus op Suriname, zijn geboorteland en het land dat hij bovendien jaarlijks bezocht.  Rainey: ‘’En een land met – vooral voor de diaspora- een eenvoudiger en laagdrempeliger vestigingsklimaat in vergelijking met Aziatische landen’’ . Ook hij verhuisde in 2015 definitief naar Suriname.

Rainey Sastrowidjojo
Rainey Sastrowidjojo (fot0: B4 Agro & Food Systems)

Hydrocultuur systeem zonder pomp

’Na onze eerste ontmoeting in Rotterdam spraken we wekelijks over de innovatieve kansen in de landbouw en de toepasbaarheid daarvan in Suriname. Het resultaat daarvan is dat we nu beiden in Suriname zijn en een succesvolle en unieke innovatieve formule hebben ontwikkeld waarmee we het mogelijk maken om te telen op water zonder gebruik van een pomp’’ aldus een trotse Revinh.

Aan de implementatie van deze landbouwmethode – hydrocultuur systeem  zonder pomp- ging een periode van vier jaar onderzoek en ontwikkeling aan vooraf. ´’Hydrocultuur zonder pomp is een wereldwijd unieke methode. 95 % van de landbouw in bijvoorbeeld Azië is nog gebaseerd op hydrocultuur met een pomp. De ontwikkelperiode van vier jaar was echt nodig, De methode is namelijk niet overdraagbaar en afhankelijk de facetten in de omgeving. Je moet de methode echt terplekke ontwikkelen’’ aldus de 51-jarige Rainey, de technische en innovatieve motor van het duo.

B4 Agro & Food Systems: telen zonder pomp (foto: B4Agro & Food Systems)

 

Geen invloed van natte en droge Surinaamse seizoenen

De door B4Agro&FoodSystems landbouwformule is toepasbaar op alle gewassen en biedt volgens Revinh een reeks aan voordelen.  ‘’Zoals 80 procent minder waterverbruik, 60 procent minder arbeid, 50% minder aan uitval door ziekte en plagen, geen elektriciteitsgebruik en minder benodigde oppervlakte aan landbouwgrond. Maar vooral de onafhankelijkheid van droge en natte seizoenen is een groot voordeel. Met onze techniek– we noemen het Hybrid Hydroponics- kan je tenminste plannen. De investering is binnen 2 a 3 jaar terugverdiend. We hebben de methode inmiddels op meer dan 90 gewassen uitgetest’’’.

B4Agro&FoodSystems
B4 Agro & Food System hydrocultuur systeem project in Saramacca (foto: B4Agro & Food Systems)

 

 

De integrale aanpak van B4Agro&FoodSystems is maatwerk en verschilt per project. Met onder meer een advies en training. Bijvoorbeeld over het type gewas. Daarnaast biedt B4Agro&FoodSystems een levenslange nazorg. Het team van Revinh en Rainey bestaat inmiddels uit een kern van acht medewerkers plus een flexibele inzetbare schil. Rainey ´”wij zijn het enige bedrijf in Suriname met een lifetime after sales service”

Rainey Sastrowidjojo staand midden) traint cliënten van B4Agro&FoodSystems
Rainey Sastrowidjojo (staand midden) traint cliënten van B4Agro&FoodSystems

113 projecten in Suriname

Vanaf 2015 heeft B4Agro & Food Systems de innovatieve landbouwmethode in 113 – zowel particulier als bedrijfsmatige- projecten geïmplementeerd. ‘’Het gehele implementatie traject, van inzaaien tot verkoop, duurt drie maanden, inclusief training en installatie. Wij zijn pas tevreden als de eerste oogst omzet oplevert’’ 

Omdat de landbouwtechniek van B4Agro & Food Systems vooral toepasbaar en geschikt is in de tropen, is het bedrijf ook actief in andere landen rondom de evenaar zoals Colombia, Frans Guyana, Brazilië, Sint-Maarten en Barbados. De internationale projecten staan door de COVID-19 pandemie echter op een lager pitje. Reden te meer om het vizier nu vooral op het binnenland van Suriname te richten.

 

Project BOMAWEG
Project aan de Bomaweg (foto: B4Agro & Foodsystems)

Ondersteuning aan diaspora in Suriname

De ambitie van beide heren beperkt zich niet alleen tot de landbouw en het binnenland van Suriname. Onder de vlag van B4Estaete en B4 Concept and Development ondersteunen Revinh en Rainey nieuwkomers, remigranten en immigranten die zich vanuit het buitenland  in Suriname willen vestigen. ‘’Met het aanbieden van emigratie- en diaspora pakketten ondersteunen we met het opstarten van een onderneming, de aankoop van grond of het bouwen een huis. We ontzorgen iedereen die zich in Suriname wil vestigen’’

Want Suriname is volgens beide heren een land met vele kansen en mogelijkheden. Op diverse terreinen. Een terugkeer naar Nederland achten ze dan ook uitgesloten. Niet alleen om zakelijke redenen. Revinh ‘’Ik ben geboren in Suriname en getogen in Nederland maar hoor hier- in Suriname-  helemaal thuis. De manier van leven, het minder gejaagde, hoe mensen hier met elkaar omgaan, het klimaat etc. etc.. Dat bevalt mij uitstekend. En er is bovendien nog zoveel te doen in Suriname. Er zijn zoveel kansen. En daar ontzorgen wij graag bij’’

Revinh Ramnandanlall
Revinh Ramnandanlall (foto: FB)