Onzekerheid over Surinaamse en Nederlandse staatsbezoeken

Het bezoek van de Surinaamse President Chan Santokhi aan Nederland is uitgesteld maar  niet afgesteld. Ook een eventueel staatsbezoek van Koning Willem Alexander andersom aan Suriname in 2021 is nog onzeker.

Paramaribo
Paramaribo, Presidentieel Paleis Onafhankelijkheidsplein, maart 2006 (foto: René Hoeflaak )

Door René Hoeflaak

Het bezoek van President Chan Santokhi aan Nederland zou in de eerste helft van 2021 plaatsvinden. Reden van het uitstel van het bezoek is de zorgelijke COVID-19 situatie en daarmee gepaard gaande aanhoudende maatregelen, aldus de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in antwoord op vragen in de Tweede Kamer.

De Nederlandse uitnodiging aan de Surinaamse President voor een werkbezoek aan Nederland staat nog steeds overeind. Minister Blok heeft toegezegd dat zodra er meer duidelijkheid is over de data van het werkbezoek, hij de Tweede Kamer daarover zal informeren, zo is te lezen op onder meer Culturu.com.

In januari 2021 spraken president Santokhi en de inmiddels demissionaire premier Rutte elkaar telefonisch over de relatie tussen beide landen.

BEZOEK VAN KONING WILLEM ALEXANDER AAN SURINAME

Over een eventueel staatsbezoek van Koning Willem Alexander aan Suriname tijdens de 46-jarige onafhankelijkheidsviering, eind november, mits de COVID-19 crisis dat toelaat, liet de Nederlandse minister zich uiterst diplomatiek uit.

Volgens hem staat de regering positief tegenover  een intensivering van bezoeken van Suriname naar Nederland en omgekeerd. ‘Maar over de planning van staatsbezoeken wordt niet publiekelijk gecommuniceerd’’ aldus de minister, die in november 2020 in Suriname de feestelijkheden rondom de 45-jarige viering van de onafhankelijkheid bijwoonde.