Staatsbezoek Koning Willem Alexander aan Suriname in 2021?

Koning Willem-Alexander op staatsbezoek naar Suriname? De kans is aanwezig. Want een meerderheid van de Tweede Kamer steunde vorige week een motie van Tweede kamerlid Tunahan Kuzu van de partij DENK over het staatsbezoek.

Door René Hoeflaak

Volgens de motie zou het bezoek eind dit jaar georganiseerd moeten worden rondom of op Srefidensi, de viering van de onafhankelijkheid van Suriname, op 25 november 2021.

Als reden voor het indienen van de motie noemt Kuzu het ‘heropleven’ van de diplomatieke relaties tussen Nederland en Suriname en het feit dat er sinds 1978 geen staatsbezoek van een lid van het Koninklijk Huis heeft plaatsgevonden. Toen was het Koningin Juliana die Suriname bezocht. Ze verbleef toen samen met haar echtgenoot Prins Bernhard zeven dagen in Suriname. Ze logeerden toen in het Presidentieel Paleis op het Onafhankelijkheidsplein en bezochten onder meer Koewamalasamoetoe, het dorp van Trio-Indianen, 40 kilometer van de Braziliaanse grens.

Prinses Juliana
Prinses Juliana in 1981 (www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/open-data)

Koning Willem Alexander met delegatie naar Suriname

Voorwaarde voor het staatsbezoek is wel dat de pandemie het toelaat, zo is te lezen in de motie die eerder werd aangehouden maar na de toevoeging dat de Koning zich laat vergezellen met een delegatie, alsnog is aangenomen.

Nu de motie is aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer, heeft Kuzu de regering gevraagd, schriftelijk te reageren over hoe zij de motie wil gaan uitvoeren.

Paramaribo
Paramaribo, Presidentieel Paleis Onafhankelijkheidsplein, maart 2006 (foto: René Hoeflaak )

Koningin Beatrix en President Venetiaan

Prinses Beatrix, de moeder van Koning Willem Alexander, bezocht Suriname alleen als Prinses en nimmer als Koningin. Zo was zij aanwezig bij de soevereiniteitsoverdracht in 1975. De voormalige Surinaamse President Venetiaan bracht in 1992 een feestelijk staatsbezoek aan Nederland. Waarom een tegenbezoek door – toen- Koningin Beatrix is uitgebleven, is onduidelijk.