Minder papegaaien geteld op Bonaire

Vogelnieuws uit Bonaire: het eiland telt 995 geelvleugelamazonepapegaaien, ook wel bekend als lora’s. Althans volgens de laatste jaarlijkse loratelling. Een aanzienlijke daling in vergelijking met een jaar eerder.

Door René Hoeflaak

De telling werd op 30 januari 2021 uitgevoerd door vrijwilligers en medewerkers van de Stichting Echo en de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire). Volgens een artikel op Koninkrijk.nu leverde de telling van 2020 nog een aantal van 1.228 lora’s op. Een lager geteld aantal betekent echter nog geen definitieve afname van het aantal lora’s, ook wel bekend als de geelvleugelamazonepapegaai. Het gaat hier immers om een momentopname.

 

Bonaire
Bonaire, prima eiland voor birdwatching (foto: René Hoeflaak)

 

Volgens de Stichting Echo kan heftige regenval een van de oorzaken zijn van de lager telling. ‘regenval zorgt voor dichter gebladerte en minder zichtbaarheid van de slaapplaatsen’”  aldus Julianka Clarenda, directeur van Echo in het artikel. Om de oorzaken te achterhalen, worden nu extra controles uitgevoerd.

Geelvleugelamazonepapegaai

De groengele lora is een bekende vogel op Bonaire, met name in het natuurreservaat  Washington-Slagbaai . Om de zon te vermijden zitten de vogels meestal in bomen.  De lora wordt vaak verward en lijkt op de Caribische parkiet (prikichi), die je overal op het eiland kan tegenkomen.

Lora of parkiet?
Bonaire, december 2017: Lora of parkiet? (foto: René Hoeflaak)

Stroop en handel

Voor de telling van volgend jaar is Echo gestart met het trainen van vrijwilligers. Doel van de Stichting Echo is het stabiliseren en groeien van de populatie van de geelvleugel amazone papegaai. Bijvoorbeeld met het terugdringen van de stroop van kuikens voor de lokale en internationale handel en het verminderen van de dreiging door diersoorten als ezels, geiten en varkens. In 2010 telde Bonaire slechts 400 lora’s.