Toerisme: 160 miljoen

Toerisme in Suriname (foto: René Hoeflaak)
Toerisme in Suriname (foto: René Hoeflaak)

8 augustus 2017: vandaag presenteerde de Stichting Toerisme Suriname (STS) de uitkomsten van het meest recente rapport van de ‘visitor exit onderzoek’  2016-2017.  Bij het  onderzoek zijn ruim 5.500 bezoekers geënquêteerd. Uit het rapport – uitgevoerd in samenwerking met het Algemene Bureau voor de Statistiek-   blijkt dat buitenlandse bezoekers jaarlijks 160 miljoen euro  uitgeven  in Suriname. 

Door René Hoeflaak

Van die 160 miljoen wordt circa 60 miljoen euro besteed aan verblijf (accommodatie). De overige 100 miljoen euro aan uitgaven voor onder meer natuur en cultuur, casino’s, uitgaan, winkelen en andere recreatieve en zakelijke activiteiten.

Familiebezoek

Jerry A-Kum, directeur Stichting Toerisme Suriname (foto: René Hoeflaak)
Jerry A-Kum, directeur Stichting Toerisme Suriname (foto: René Hoeflaak)

Verder blijkt  dat –slechts- 33 % van de toeristen logeert in een hotel of guesthouse hetgeen onderstreept dat veel ‘toeristen’ naar Suriname afreizen voor familiebezoek.

Invloed

‘Om invloed te kunnen uitoefenen op de politiek hebben we onderzoek en  keiharde data nodig’ aldus Jerry. A-Kum, voorzitter van de Stichting Toerisme Suriname (STS), in februari dit jaar in een interview met Groenroodwit. De grote vraag is dus OF en zo ja welk beleid en acties volgen op dit onderzoek.

Nederland

Of het recente onderzoek ook informatie geeft over absolute aantallen en eventuele af- en toenames is onduidelijk. Uit eerdere onderzoeken bleek dat in  2015  ruim 227 duizend  toeristen Suriname bezochten, een afname van 9,5 % in vergelijking met een jaar eerder. Een derde van het totaal aantal toeristen is afkomstig uit Nederland.

Leave a Reply