Eerste autoloze dag in Suriname

Overtocht bij Uitkijk (foto: René Hoeflaak)
2006: Auto’s aan en naar de kant (foto: René Hoeflaak)

Drie jaar geleden was Suriname er nog niet aan toe. “Dit is meer iets voor de Europese landen. Suriname is er nog niet klaar voor, omdat nog veel gepuzzeld moet worden aan ons openbaar vervoer en Surinamers nu eenmaal nog niet zo een milieuvriendelijke opstelling hebben” aldus minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM)  in 2011 over de eerste internationale vrije dag. Drie jaar later is Suriname er klaar voor. Zaterdag aanstaande is het zover. De eerste autovrije dag in Suriname.

Door René Hoeflaak

 

De binnenstad van Paramaribo zal tussen 08.00 en 16.00 uur zijn afgesloten voor alle motorverkeer. De organisatie van deze dag is in handen van de boyscouts. Wilgo Koster, coordinator van de Boyscouts kondigden in deze zomer al aan heel veel bedrijven zich hebben aangesloten bij de activiteit rondom het thema en de dag. Een van de activiteiten is het meten en vergelijken van  luchtvervuiling op autovrije plekken voor en tijdens de dag. De padvinders van Latour, de Pater Anton Doniciegroep voert voor de komende twee jaren meerdere milieu-activiteiten uit. De autoloze dag is daar een van! Het  project wordt medegefinancierd door het Global Environmental Facility (GEF) Small Grants Programme (SGP) van Suriname en past in het project “Bewustwordingsacties met betrekking tot klimaatsverandering in pilot gebied Suriname”. De padvinders willen hiermee een gezondere levensstijl onder de aandacht brengen. De reactie van de burger op die dag gaat bepalen hoe frequent zo een dag gehouden zal worden. Het is een grote uitdaging,” aldus Koster.

AUTOLOOSSURINAME

One Comment

Leave a Reply