Wielrennen in Suriname

Alhoewel Suriname op de Olympische Spelen van 2008 niet uitkwam op het onderdeel wielrennen bracht het land toch een postzegel uit met wielrenners, net als Bermuda (bron en foto: www.postzegelblog.nl
Alhoewel Suriname op de Olympische Spelen van 2008 niet uitkwam op het onderdeel wielrennen bracht het land toch een postzegel uit met wielrenners. (bron en foto: www.postzegelblog.nl

Volgende week begint de Tour de France. Wellicht daarom publiceerde GFC Nieuws deze week een interview met Robby Frans D’arnault. De 68-jarige D’arnault is de oudste nog actieve wielrenner van Suriname en won afgelopen week het Nationaal Surinaamse Kampioenschap op de weg bij de veteranen.

Door René Hoeflaak

In Saramacca, waar vorig weekend het nationaal Surinaams Kampioenschap 2014 plaatsvond, vertelt de winnaar bij de veteranen aan GFC hoe hij zijn loopbaan in de jaren zestig begon op de wielrenbaan van het André Kamperveen (voetbal) Stadion.

Alhoewel D’arnault Suriname een aantal keer in het buitenland vertegenwoordigde en diverse prijzen won ziet hij zijn deelname de 4- daags etappewedstrijd Paramaribo – Moengo-Albina en terug als hoogtepunt in zijn carrière.

Overigens won Murwin Arumjo het Surinaams nationaal  kampioenschap bij de senioren. Hij mag zich een jaar lang Surinaams kampioen wielrennen op de weg noemen, bijna 120 jaar na de eerste officiële wielerwedstrijd in Suriname, op 19 januari 1896.

Op die datum organiseerde de ‘Surinaamse Rijwielen Bond’ de 1.800 meter lange wegwedstrijd van plantage Kwatta naar Rosignol. Nog maar drie jaar na de import en introductie van de eerste fiets in Suriname. In de eerste helft van de twintigste eeuw was het organiseren van wielrenwedstrijden vooral een aangelegenheid voor de Vereniging voor Nationale Feesten in Paramaribo.

Wie overigens in Paramaribo een fiets wil huren, kan kan onder meer terecht bij de organisatie Fietsen in Suriname achter de Palmentuin bij café/restaurant Zus & Zo. Wie in wedstrijdverband wil fietsen kan zich aanmelden bij wielervereniging Team Presto,

One Comment

Leave a Reply