WK voetbal in het binnenland?

Wereldkampioen Spanje is al uitgeschakeld en Nederland is al zeker van plaatsing voor de volgende ronde. Kortom, het WK voetbal is in volle gang. Drie voetbalwedstrijden per etmaal. Een paradijs voor voetballiefhebbers. Tenminste als je beschikt over de juiste tv verbinding. Een vraag die voor de gemiddelde Nederlander past bij het WK van 1966 maar voor het binnenland van Suriname opgaat voor het WK van 2014.

Door René Hoeflaak

Een toernooi dat zich nota bene afspeelt in het naburige Brazilië. Eind mei kondigde de Surinaamse minister Rusland van Financiën in De Nationale Assemblee aan zijn uiterste best te zullen doen om geld vrij te maken voor het plaatsen van TV schotels op lokale gemeenschaps- en dorpshuizen in het binnenland zodat ook daar de WK wedstrijden – net als bij pakweg ‘t Vat in Paramaribo- live te zien zijn. Ook vice-president Ameerali beloofde zicht te zullen inspannen. De Surinaamse media stonden er vol van.

Scoringsdrift

Februari 2014, Groningen, Saramacca:: Doel op het veld van het Eliazerstadion (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014, Groningen, Saramacca:: Doel op het veld van het Eliazerstadion (foto: René Hoeflaak)

Inmiddels zijn vijftig dorpen voorzien van schotels. Vooral dankzij inspanningen van de politieke partij NDP. Voor tientallen dorpen is het kijken naar het WK voetbal nog toekomstmuziek. Bijna dagelijks berichten Surinaamse kranten en digitale media niet alleen over wedstrijden en de plaatsing van deelnemende WK landen voor de volgende ronde maar ook over de plaatsing van schotels in het binnenland. Want de plaatsing van de schotels heeft nu ook een politieke lading gekregen met als centrale vraag wie wel/niet verantwoordelijk is voor de plaatsing. BEP fractieleider Ronny Asabina vindt het een taak van de overheid en vraagt zich in kranten De Waterkant en de Ware Tijd van 11 juni hardop af of dit nu wel een taak is voor een politieke partij. Hij verwijt de NDP ‘scoringsdrift’. Een toepasselijke woordspeling.

Zijn NDP collega Finisie zegt dat zijn partij ‘slechts vooruit loopt op de overheid’. Een dag later benadrukt parlementariër Marinus Bee van A combinatie/ABOP dat inwoners van het binnenland van het WK kunnen genieten dankzij ondersteuning van de coalitie. “Er zijn heel veel actieve jonge sporters in het binnenland en het in eigen omgeving de wedstrijden kunnen bekijken, is voor hen een goede ondersteuning“, aldus Bee in Starnieuws. Het blijft spannend: de plaatsing op het veld in Brazilië en die in het binnenland van Suriname.

One Comment

  • Limoen

    Eigenlijk is het iets wat ze al lang hadden moeten regelen. Typisch Suriname.
    Ze zijn echt een voetballand en dan flikt Bouterse dit.
    Jammer voor de mensen in het binnenland.

Leave a Reply