Wateroverlast

Februari 2011: Suriname, district Sapaliwini. In mei 2006 werd het binnenland van Suriname getroffen door zware overstromingen. Een gedenksteen in het dorpje Ladoani laat zien hoe hoog het water reikte tijdens de overstroming. Op sommige plaatsen steeg het water met bijna 2,5 meter (foto: René Hoeflaak)
Een gedenksteen in het dorpje Ladoani laat zien hoe hoog het water reikte tijdens de overstromingen van 2006 . Op sommige plaatsen steeg het water met bijna 2,5 meter (foto: René Hoeflaak, februari 2011)

20 februari 2017: door de zware regenbuien van het afgelopen weekend zijn veel gebieden in het Surinaamse binnenland onder water gelopen. In nog geen twaalf uur steeg de waterspiegel op sommige plaatsen met bijna 3 meter.

De Surinaamse regering stelt  daarom een noodfonds beschikbaar voor hulp aan de 5000 getroffen gezinnen in het Marowijne-gebied, Tapanahony, Lawa en Nason, zo deelde president Desi Bouterse vandaag mee.

Door René Hoeflaak

Volgens Het Dagblad Suriname draagt de toenemende verzadiging van de grond steeds meer bij aan het buiten de oevers treden van de rivieren heeft simpel te maken met veel regen in het zuiden van Suriname.

Ontbossing in het binnenland en illegale gouddelving worden eveneens genoemd als oorzaken van de overstromingen. Doordat er op bepaalde plekken steeds minder bomen staan door kap wordt het regenwater niet meer opgevangen. Het water stroomt dan naar de vlaktes, waar het dan weer tot overstromingen leidt.

Leave a Reply