Interview: Selientje Adipi

Isadou, 12 februari 2017 (foto: René Hoeflaak)
Isadou, 12 februari 2017 (foto: René Hoeflaak)

23 februari 2017: op een half uurtje van Atjoni ligt Isadou. Een prachtig vakantie-eiland in de Boven-Suriname rivier. Een plek met paradijselijke allure,  tegenover  het Saramaccaanse dorpje Jaw Jaw.

Groenroodwit verbleef drie dagen op het rustige eiland en sprak met Selientje Adipi. Samen met haar man André Kaise, lodgehouder en oprichter van Isadou.

Door René Hoeflaak

Selientje: ‘Ik ben geboren op New Aurora, een eindje verderop gelegen dorpje. André en ik zijn al dertig jaar samen. Hij is geboren in het nabijgelegen dorp Abenaston maar groeide ook op in New Aurora. Vanaf begin af aan droomden we al over het opzetten van een vakantie eiland voor toeristen en gasten. ‘

Isadou, Suriname, 12 februari 2017: Selientje Adipie en bootsman Menno (foto: René Hoeflaak)
Isadou, Suriname, 12 februari 2017: Selientje Adipie en bootsman Menno (foto: René Hoeflaak)

Halverwege de  jaren negentig beginnen Selientje en André dan ook  samen aan de eerste stappen tot het realiseren van hun droom. ‘In 1994 begonnen we met het kappen van bomen en het schoonmaken van het eiland.  In 2000 waren de eerste lodges klaar en ontvingen wij onze eerste gasten

Overstroming

Het aantal gasten neemt jaarlijks toe. In 2006 slaat het noodlot echter  toe. Een rampzalige  overstroming spoelt  de huisjes in en keer weg. Net als vele andere rivierdorpjes in het binnenland van Suriname.

Alles was weggespoeld. We moesten weer  helemaal opnieuw beginnen. Echter dit keer besloten we  huisjes met stenen vloeren, zinkplaten daken en met eigen bad en douche te bouwen.  Het cement kochten en kopen we nog steeds in de stad en het zand halen we uit de rivier’ aldus Selientje. De bouw deden ze samen en helemaal zelf. ‘We zijn goede partners’.

21 huisjes

Uitzicht vanaf een van de huisjes op Isadou, 11 februari 2017 (foto: René Hoeflaak)
Uitzicht vanaf een van de huisjes op Isadou, 11 februari 2017 (foto: René Hoeflaak)

Anno 2017, negen jaar later, staan er 21 kleurrijke, nette en goed onderhouden huisjes voorzien van 4 bedden met eigen  bad en toilet op Isadou. Verder staan er diverse gemeenschappelijke ruimtes waar groepen afzonderlijk kunnen eten en koken.  Selientje: ‘daarnaast hebben we ook nog een gemeenschappelijk huisje met 20 bedden een huisje met 8 kamers. In totaal kunnen we 200 gasten ontvangen. We willen volgend jaar nog 4  huisjes bijbouwen.

Vakantie

Isadou  draait volledig op de inzet van Selientje en André aangevuld met een broer van zowel Selientje als Andre plus een familielid van André. Ik vraag Selientje dan ook of ze zelf wel eens op vakantie gaan. ‘Af en toe gaan we een paar dagen naar Paramaribo, maar dat is dan vaak ook om inkopen te doen. Maar we willen altijd snel weer terug naar de rust en de natuur van Isadou. We zijn 24 uur per dag,  7 dagen per week bezig met het gastvrij verzorgen van onze gasten, Dat doen we het liefste’

Luieren in een hangmat

Stroomversnelling bij Isadou, 10 februari 2017 (foto: René Hoeflaak)
Stroomversnelling bij Isadou, 10 februari 2017 (foto: René Hoeflaak)
Huisjes op Isadou, 10 februari 2017 (foto: René Hoeflaak)
Huisjes op Isadou, 10 februari 2017 (foto: René Hoeflaak)

Een tour of meerdaags verblijf op Isadou (betekent welkom in het Saramaccaans)  is inclusief maaltijden, diverse activiteiten zoals een junglewandeling, kaaiman spotten en een boottocht met dorpswandeling. Selientje kookt zelf voor haar gasten met ingrediënten die ze zelf uit haar eigen kostgrond onttrekt .

Zelf koken

Maar zelf koken,  alleen overnachten  of een verblijf op maat is uiteraard ook mogelijk. Rondom het eiland kan je heerlijk baden in een van de stroomversnellingen. Maar het eiland is ook zeer en vooral ideaal en geschikt om lekker te luieren in je hangmat en te genieten van de vele vogels en dierengeluiden. Een toplocatie.

Info:

Voor meer info:   André Kaise (+597) 8979454, Selientje Adipi (+597) 8703344 of E mail info@isadou.com. Zie verder ook de  website van Isadou. En uiteraard vertel ik je met alle plezier over mijn eigen ervaringen op Isadou. Stuur dan een mail naar rene@groenroodwit.nl.nl  

Isadoi, 10 februari 2017: voor iwe het niet laten kan, beschikt Isadou s avonds over WIFI (foto: René Hoeflaak)
Isadou, 10 februari 2017: voor wie het niet laten kan, beschikt Isadou s avonds over WIFI (foto: René Hoeflaak)

   

One Comment

Leave a Reply