Op te richten Diasporafonds en Diasporabank willen jaarlijks 50 miljoen aantrekken

In november 2020 gaf president Santokhi in hotel Torarica de officiële start voor het Diaspora Instituut Suriname (DIS). Doel van het instituut is het faciliteren, sturen en begeleiden van netwerken, initiëren en investeringen van Surinamers buiten, binnen, voor en door Suriname. Er is nu een voorstel om onder leiding van het instituut jaarlijks 50 miljoen euro uit de diaspora aan te trekken via een Diasporafonds  

 

Nederland en Suriname

Door René Hoeflaak

Een maand voor de kick off van het instituut benoemde de president de commissie Diasporakapitaal en Diasporabank onder leiding van Henri Ori. Opdracht aan de commissie was het uitbrengen van voorstellen over het bereiken van het doel.

Eind vorige week bracht de commissie een rapport uit onder de naam ‘Van Perspectief naar Praktijk – een Pragmatische Routekaart’. Een van de voorstellen in het rapport is de oprichting van het Diasporafonds, uiterlijk voor 25 november 2021 en parallel de oprichting van de Diasporabank, binnen vijf jaar.


Verspreid maar verenigd Suriname

Robby Makka is als consultant verbonden aan deze commissie. Hij noemt het rapport ‘verspreid, maar verenigd’, zo is te lezen op onder meer GFC Nieuws. Makka is optimistisch over de slagvaardigheid en hoopt dat het fonds al voor 25 november 2021 operationeel zal zijn. De voorbereidingen liggen op schema. “Surinamers wereldwijd sluiten zich aan bij de virtuele Staat van de Surinaamse diaspora, met als doel elkaar steunen, perspectief bieden. Mensen met potentie met elkaar verbinden, dat creëert een soort magie’’ zo is verder te lezen. Het fonds zal een stichting worden naar Nederlands recht.

Diaspora-Instituut

Een half miljard diaspora euro´s in  tien jaar  

Het bestuur van het Diaspora Instituut Suriname leiding zal geven aan het  Diasporafonds. In onder meer GFC nieuws is te lezen dat men verwacht ongeveer  €50 miljoen per jaar via het fonds aan te trekken. In tien jaar een half miljard Euro, afhankelijk van het implementatieplan. Ter vergelijking: volgens United News wordt er op dit moment jaarlijks voor een bedrag van ongeveer 160 miljoen euro aan geld vanuit de diaspora naar Suriname gestort. Commissie voorzitter Ori spreekt op Starnieuws overigens van een bedrag van 60 miljoen euro, inclusief de inkomsten uit toerisme.

Suriname
(foto: René Hoeflaak)

Dirty money not done

Wetgeving en compliance moeten als veiligheidskleppen voorkomen dat er crimineel geld via het fonds en de bank richting Suriname gaan. ‘’Dirty Money is not done”, aldus Makka.

Commissie voorzitter Ori wil front officers inzetten die ideeën of aspiraties van mensen vertalen en  oppakken in Suriname, zo is te lezen in Starnieuws.