Stijgend aantal reizigers

Vakantie eiland Isadou, februari 2017 (foto: René Hoeflaak)
Vakantie eiland Isadou, februari 2017 (foto: René Hoeflaak)

15 januari 2018: ondanks de economische crisis nam het aantal toeristen in Suriname in 2017 met ruim  acht procent toe in vergelijking met 2016. Althans, volgens een artikel in United News van 12 januari 2018.

United News verwijst in het artikel naar een rapport van The Go Go Group, een Amerikaans transportbedrijf dat shuttlediensten van en naar meer dan 90 vliegvelden verzorgt.  Volgens het rapport van The Go Go Group reisden in 2017 278.000 toeristen naar Suriname. Een toename van 22 duizend in vergelijking met 2016.

Door René Hoeflaak

Meer dan helft van alle toeristen komt uit Nederland, zo is verder te lezen. Verder leveren ook (Brits) Guyana en Frankrijk (via Frans Guyana) een groot aantal reizigers aan. Het aantal uit Frans Guyana neemt toe.

Volgens The Go Go Group LLC zet de stijgende lijn zicht voort en zal de toeristenstroom ook in 2018 toenemen. De organisatie baseert dit op een onderzoek die het deed op 90 vliegvelden. Hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden is niet bekend

Op reis in Suriname (foto: René Hoeflaak)
Op reis in Suriname (foto: René Hoeflaak)

Reiziger of toerist?

Overigens berichtte bijvoorbeeld Dagblad de West een jaar geleden nog een dalende trend in de toeristenstroom naar Suriname. De West verwees naar een rapport  van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

Daarnaast is onduidelijk welke definities de diverse rapporten hanteren en of familiebezoekers ook als toeristen worden meegeteld. Wellicht is de term reiziger in deze context een betere omschrijving. Zie verder ook het interview van Groenroodwit van vorig jaar met Jerry A. Kum.

Duitsland en de Verenigde Staten

Hoe dan ook: Suriname wil de komende tijd ook toeristen uit onder meer Duitsland en de Verenigde Staten aantrekken. Zo waren diverse Surinaamse touroperators de afgelopen jaren vertegenwoordigd op de internationale toeristenbeurs van Berlijn en bezochten in juli 2017 reisorganisaties uit Texas en Florida Suriname.

One Comment

  • Heinz Asmus

    “toeristen uit Duitsland aantrekken” … ik ben bezig met een “Reiseführer” voor Suriname – in het Duits … maar tot nu toe kan ik geen uitgever in Duitsland vinden. Meestal zeggen ze: “er is geen markt voor dit land” en “het is te exotisch”. Ik zoek verder!

Leave a Reply