Ordening toerisme

Atjoni, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)
Atjoni, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

20 november 2016: het assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) reageerde gisteren in de  Surinam Herald op een  eerder interview  in de dezelfde (online) krant met  Frans Dingen,  voorzitter van de vereniging van Lodgehouders Boven Suriname (LBS).  Dingen drong in het eerdere gesprek aan op  ordening van de toerismesector.

Door René Hoeflaak

Kensenhuis is voorzitter van de vaste parlementaire commissie van Transport Communicatie en Toerisme en staat volledig achter de LBS-voorzitter zo  laat Kensenhuis weten in een artikel van Raoul Abisoina de Surinam Herald.

Het parlementslid vindt dat de Stichting Toerisme Suriname daarbij het initiatief moet nemen door met alle betrokken partijen om de tafel te gaan, zoals de lodgehouders . Kensenhuis pleit net als  Dingen voor standaarden,  voorwaarden en begeleiding.

Februari 2014: Brokopondomeer (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014: Brokopondomeer (foto: René Hoeflaak)

Iedereen doet wat hij wil

Ordening van de toerismesector zal het land meer geld opbrengen en ook wij die in de branche zitten, kunnen wat meer overhouden,” aldus  de LBS-voorzitter. Volgens Dingen ‘vinden  zaken niet gestructureerd plaats en doet een ieder wat hij wil. Hierdoor lijkt het alsof er geen overzicht is’.

Dingen geeft overigens in het artikel aan dat er wel degelijk lodgehouders zijn die zich aan de afspraken houden.’ Klanten willen kwaliteit, vooral als ze veel moeten neertellen. Behalve de ordening, moet de overheid wel haar ondersteuning geven zoals begeleiding en standaardisatie Daarnaast moet de aanpak gestructureerd zijn, want nu lijkt het toerisme een open markt te zijn. Deze sector mag niet onderschat worden, omdat het land hiermee kan verdienen. Er zijn landen waar de economie bloeit, dankzij de toerismesector. Suriname kan daar een voorbeeld van nemen’ aldus Dingen.

Gezamenlijke aanpak

De stichting Lodgehouders Suriname werd officieel opgericht op 14 augustus 2008. Het doel van de LBS is een gezamenlijke realiseren van  vraagstukken waarmee individuele toeristische bedrijven kampen’.

 

Leave a Reply