Amerikanen in goud

Goud (bron foto: www.nrc.nl)
Goud (bron foto: www.nrc.nl)

SurGold, zo gaat de joint venture tussen de Newmont Mining Corporation en de Surinaamse overheid heten, aldus Business Wire deze week. De joint venture gaat een goudmijn exploiteren in het Merian gebied, in het district Marowijne in het oosten van Suriname, zo maakte het bedrijf deze week bekend. Newmont Mining Corporation is gevestigd in de Amerikaanse staat Colorado en behoort tot de marktleiders op het terrein van goud- en koperwinning. De deelname van Suriname in de joint venture is 25 %. Het land gaat op de internationale kapitaalmarkt op zoek naar geld om de deelname te financieren.

Door René Hoeflaak

Eind 2016 moet de mijn operationeel zijn. De kosten voor de aanleg van de bouw van de mijn bedragen zijn begroot op bijna een miljard dollar. Newmont verwacht in de goudmijn in het Meriangebied in elf jaar 4,2 miljoen ‘ounces’ (31 gram) goud te derven. ‘Een mijlpaal in onze portfolio’ aldus de president van NewmontMining , Sary Goldberg. De goudmijn levert in de opstartfase 2.500 arbeidsplaatsen op. In 2027 is het goud ‘op’ en de mijn uitgeput. Overigens moet de Surinaamse overheid nog wel de benodigde vergunningen afgeven. ‘Newmont zal zich maximaal inspannen om het milieu zo veel mogelijk te sparen’ aldus het bedrijf.

Leave a Reply