Historisch weekend

10 augustus 2014: diverse jubilea- en viering momenten in Suriname deze week. Zo was het gisteren exact 124 jaar geleden dat de eerste Javaanse contractarbeiders arriveerden in Suriname. Om bij dit feit stil te staan was er dit weekend onder meer een kranslegging in de Saramaccaanse hoofdstad Groningen door districtscommissaris Ravin Jiawan en een vertegenwoordiger van de Javaanse gemeenschap Troenosemito Johnny.

Door René Hoeflaak

Februari 2011: Kerk in Nieuw Nickerie, district Nickerie (foto: René Hoeflaak)
Februari 2011: Kerk in Nieuw Nickerie, district Nickerie (foto: René Hoeflaak)

De kranslegging vond plaats bij het monument van Javaans Immigratie op het ‘monumentenplein’.  En op plantage Mariënburg kwamen duizenden Javanen bijeen om de door ‘day of wong djowo’  te vieren.  Een dag met feesten, eten, sport en  ontspanning. En met onvermijdelijke politiek geladen toespraken.

1863/1873/1880/1890

Door de afschaffing van de slavernij in 1863 was er een toenemend tekort aan arbeidskrachten. In de aanloop hier naar toe emigreerden Chinese en Portugese arbeiders al richting Suriname. In 1873 volgden de Hindoestanen vanuit India en op 9 augustus 1890 dus de eerste 94 Javanen. Ruim 30 duizend Javanen vestigden zich tussen 1890 en 1914 in Suriname. Ruim een kwart daarvan keerden weer terug naar hun thuisland. En er was nog een ander jubileummoment in Suriname.

Nieuw Nickerie

Want deze maand is het ook 134 jaar geleden dat de 2e stad van Suriname, Nieuw Nickerie werd gesticht tussen de plantages Margarethenburg en Waterloo in het westen van Suriname. De feestelijkheden begonnen vrijdagmiddag met het aansteken van fakkels op het Brassaplein in Nieuw Nickerie en toespraken van onder meer de districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh. De feestelijkheden zijn beperkt in verband met de voorbereidingen op het interculturele evenement Carifesta XI in Nickerie van 16 tot en met 25 augustus. Reden genoeg voor een extra groot feest als Nieuw Nickerie volgend jaar 135 jaar bestaat.

One Comment

Leave a Reply