Pact tegen ontbossing

10 september 2019: vorige week tekende vice president Ashwin Adhin namens Suriname samen met zes andere landen uit het Amazonegebied een pact om het natuurgebied te beschermen, zo was te lezen op de site van Starnieuws vorige week. Het gaat hier om een bescherming door middel van rampenbestrijdingscoördinatie en satellietmonitoring. De overeenkomst wordt gesloten op een moment dat het Amazonegebied wordt geteisterd door duizenden branden.  

Door René Hoeflaak

Surinamerivier, 16 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)
Surinamerivier, 16 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

De ondertekening door de presidenten van Colombia, Bolivia, Ecuador en Peru, vicepresident Ashwin Adhin van Suriname en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana vond plaats tijdens een conferentie in het Colombiaanse Letica. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro nam aan de conferentie deel via een videoverbinding. Tijdens de conferentie zong de Ecuadoriaanse president Lenin Moreno ‘Padre’,  een lied van de Spaanse zangeres Joan Manuel Serrat over milieuvernietiging.

De schat Amazone

Deze bijeenkomst zal voortleven als een coördinatiemechanisme voor de presidenten die deze schat delen – de Amazone,” aldus de Colombiaanse president Ivan Duque bij de ondertekening. Het pact voorziet ook in een natuurrampennetwerk van  de zes landen, zodat ze beter kunnen samenwerken bij rampen zoals grootschalige branden.

Illegale mijnbouw

Daarnaast zal de groep landen ook samenwerken in herbebossingsinitiatieven, de inspanningen verhogen om ontbossingsactiviteiten via satelliet te volgen, onderwijsinitiatieven ontwikkelen en de rol van inheemse gemeenschappen in duurzame ontwikkeling vergroten, aldus Starnieuws. Ook zal informatie over illegale mijnbouw die het behoud schaden worden gedeeld.

De landen zullen elkaar in december opnieuw ontmoeten op de VN-conferentie over klimaatverandering in december

Leave a Reply