Toerisme statistieken

Maart 2016: boten wachten op toeristen en andersom in Atjoni (foto: René oeflaak)
Maart 2016: Atjoni, startpunt voor vele mooie bestemmingen (foto: René Hoeflaak)

29 mei 2016: Dit weekend meldden diverse Surinaamse media over de samenwerking tussen de  Stichting Toerisme Suriname (STS) en het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).  

Door René Hoeflaak

Vertegenwoordigers van beide organisaties ( Jerry A-Kum namens het ABS en Iwan Sno namens STS)  tekenden vrijdag een intentieverklaring  met als doel:  eenduidige interpretatie en adequate registratie van statistieken voor de toerismesector in Suriname.

De twee organisaties gaan een werkgroep oprichten die kwesties ten aanzien van datakwaliteit gezamenlijk gaan  aan- en oppakken, zo is te lezen.  De werkgroep zal regelmatig van gedachten  wisselen over de uitkomsten van onderzoeken en cijfers van de twee instanties en die met elkaar vergelijken.

Familiebezoek of vakantieganger?

Het doel is ook om de cijfers uiteindelijke te laten voldoen aan internationale standaarden.

Eerder door Suriname afgegeven cijfers over toeristen – en reizigersinstroom in Suriname leidden vaak tot discussie.  Bijvoorbeeld omdat er geen onderscheid werd tussen familiebezoeken, zakenreizigers, stagiaires  en toeristen die rondreizen en in hotels en resorts verblijven.

Volgens de spaarzame beschikbare statistieken is het aantal buitenlandse reizigers naar Suriname gestegen van 154.000 in 2006 naar gemiddeld 240.000 in 2014. Voor het overgrote deel uit Nederland (circa 100.000) en de beide Guyana’s (circa 90.000).

Leave a Reply