Sportmuseum Suriname

Een jonge Clarence Seedorf in Suriname (foto: collectie Guno Hoen)
Een jonge Clarence Seedorf in Suriname (foto: collectie Guno Hoen)

1 november 2016: in  Suriname wordt op dit moment achter de schermen hard gewerkt aan de oprichting aan de oprichting van  Sportmuseum.  

De eerste stap in de realisatie en oprichting van het Sportmuseum is aanstaande zondag 6 november 12.00 uur. Met een  presentatie in beeld en verhaal  van de Surinaamse sportgeschiedenis in het gebouw van het Surinaams Olympisch Comité aan de Letitia Vriesdelaan in Paramaribo. Deze Sports Hall of Fame wil er zijn voor iedereen van acht tot achtentachtig jaar met liefde voor de wereld van sport en spel in Suriname.

Door René Hoeflaak

De aanleiding voor het initiatief is de fotocollectie van Guno Hoen (1922-2010), bij leven voetballer, dammer en sportverslaggever. Het museum zal worden gehuisvest in het genoemde gebouw van het Surinaams Olympisch Comité.  Dat is op een steenworp afstand van het Kamperveen-stadion dat in 1975 het toneel was van de Onafhankelijkheidsverklaring.

In een persbericht is te lezen, dat verschillende organisaties en personen zich inmiddels hebben verbonden aan het sportmuseum. Het initiatief ontving financiële ondersteuning van de Twinningfaciliteit, een fonds dat zich richt op samenwerkingsverbanden tussen Surinaamse en Nederlandse maatschappelijke organisaties, waardoor in 2015 een begin kon worden gemaakt met de verwezenlijking.

Wielrenners op het schavot (foto: Guno Hoen)
Wielrenners op het schavot (foto: Guno Hoen)

De eerste Surinaamse Sportencylcopedie

Ondertussen zijn in het kader van dit initiatief ook de publicaties van Hoen’s drie boeken Sporthelden uit ons verleden gedigitaliseerd, naast het al eerder digitaal uitgegeven boek van Ricky Stutgard’s.  De eerste Surinaamse Sportencyclopedie. Deze zijn te vinden via de website van de digitale bibliotheek der Nederlandse Letteren.

Het sportmuseum wil een uitstalkast zijn van het erfgoed van de (volks)sport en zo een brede blik bieden op de sport en sportgeschiedenis van Suriname in zijn ruimste betekenis. Het biedt verhalen, portretten, beelden die elk meer zeggen dan 1000 woorden. Beleving & emotie, historie & glorie, passie & concentratie, alles wat sport zo mooi maakt voor beoefenaar en fan. Van voetbal tot basketbal en van dammen tot de zangvogeltjes…. De Sports Hall of Fame brengt in beeld dat de sport in Suriname leeft!

Mooie en sterke verhalen

Het sportmuseum is voor én door bezoekers. Zij krijgen de gelegenheid hun verhaal over belangrijke sportieve gebeurtenissen en helden vast te leggen. Mooie en sterke verhalen die nieuwe generaties van jonge sporters en liefhebbers zullen stimuleren en enthousiasmeren.

Ook wordt een digitaal online platform ontwikkeld waarop veel informatie te vinden zal zijn, en waarop vergeten beeldmateriaal en verhalen vanuit binnen- en buitenland ingezonden zullen kunnen worden. Zo kan het sportmuseum niet alleen gaan uitgroeien tot een bron van kennis, maar wordt het ook een beeldbank en belevenissenwereld waar niemand tevergeefs op zoek zal gaan naar triviale feitjes en voetballende opa’s én naar de leuke, mooie, dramatische en glorierijke feiten en figuren uit Suriname’s rijke sportgeschiedenis.

 

Beeld van Ken Doorson
Beeld van Ken Doorson

De initiatiefnemers en eerste sponsors:

– Stichting Sportdocumentatie Guno Hoen (contactpersoon: Rob Buth)

– Stichting Hall of Fame (contactpersoon: Ray Wimpel)

– Surinaams Olympisch Comité (Oscar Brandon/Guno van der Jagt/Astra Singh)

– Koninklijke Bibliotheek / www.dbnl.org (contactpersoon: Cees Klapwijk)

Stichting d’ONS (contactpersoon: John Pel)

–  UTSN (Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland)

– Firma Alembo (Plutoweg, Paramaribo)

 

Voetbaltoernooi 1944 (foto: collectie Guno Hoen)
Voetbaltoernooi 1944 (foto: collectie Guno Hoen)

Adressen:

Sports Hall of Fame Suriname

Postbus 3043

Letitia Vriesdelaan

Paramaribo

Voor meer informatie kunt u met de initiatiefnemers contact opnemen via:

e-mail: info@halloffame.sr

Leave a Reply