Minder schildpadden

Schildpad in Galibi (bron: http://pictures.traveladventures.org/)
Schildpad in Galibi (bron: http://pictures.traveladventures.org/)

29 juli 2016: een verontrustend bericht in Dagblad De West van 27 juli jl: het aantal zeeschildpadden op de stranden van Galibi neemt drastisch af. Johan Chevallier, medewerker van het natuurreservaat Amana, maakt zich grote zorgen over de afname van het aantal broedplaatsen, zo is te lezen in het artikel.

Door René Hoeflaak

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de afname. Door de veranderende zeestroming van de Marowijne rivier en de zee wijken de schildpadden uit naar andere broedplaatsen.  Maar ook de vele netten van illegale vissers aan de Surinaamse zeekust  hebben een negatieve invloed. En niet in de laatste plaats heeft de kwikvervuiling van de Surinaamse rivieren door gouddelving in het binnenland een negatief effect op de zandstranden, aldus het stuk in Dagblad De West.

Verdere afname van het aantal schildpadden zal enorme impact hebben op de toerismesector in zowel  Frans Guyana als Suriname.

De Franse politie patrouilleert langs de kust van Frans Guyana om illegale goudzoekers te kunnen aanhouden. Vorige week zondag onderschepte de Franse gendarme nog 24 kilo kwik voor de kust van Frans Guyana.

Of de Surinaams kustpolitie het voorbeeld van de Franse gendarme volgt is niet bekend.

Leave a Reply