Suriname en Amerika

3 februari 2020: Vorige week was  The New York Times Travel Show, de grootste toerismebeurs van New York. Er was ook een touroperator uit Suriname: Travel The Guianas (TTG). Directeur Dinesh Ramlal blikt tevreden terug, zo is te lezen op de site van Starnieuws.

Door René Hoeflaak

Februari 2017: Suriname rivier bij Jaw Jaw (foto:René Hoeflaak)
Februari 2017: Suriname rivier bij Jaw Jaw (foto:René Hoeflaak)

Ruim 500 bezoekers bezochten de stand van TTG . “De beurs was goed en zelfs boven verwachting. Dat komt ook door de grote Guyanese samenleving die daar woonachtig is,” aldus Ramlal in het artikel op Starnieuws.

TTG stond eerder op andere Amerikaanse beurzen maar niet eerder op New Yorkse beurs. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Amerika naar op Suriname vanuit onder meer New York en  Miami. Toch is Suriname een relatief onbekend land voor veel Amerikanen.

Visumplicht voor Amerikanen

Wij hebben meer te bieden, wij zijn goedkoper en hebben een betere toerisme-infrastructuur. Het probleem is dat men ons als land niet kent, en daarmee ook de toeristische producten niet,” zegt Ramlal in Starnieuws.


Suriname is het enige land in de Guyana’s, met een visumplicht voor Amerikanen.  Amerikaanse zakenlieden en toeristen hebben daarom niet de mogelijkheid om – bijvoorbeeld vanuit andere Guyana’s- een spontaan overnachting of een weekendje weg in Suriname te boeken, omdat de mogelijkheden voor het verkrijgen van een toeristenkaart iS weggevallen. ‘Dat werkt niet in ons voordeel’ aldus Ramlal

Netwerken zonder budget

Brokopondo Meer: februari 2014 (foto: René Hoeflaak)
Brokopondo Meer: februari 2014 (foto: René Hoeflaak)

Hij hoopt en pleit verder ook voor meer initiatieven vanuit de Surinaamse overheid en de private sector. Zoals het inzetten van ambassades om lokaal te netwerken, meer promotie en betere vliegverbindingen, aldus Ramlal.

TTG was de enige Surinaamse toeristische onderneming op de beurs. Volgens TTG is er wel belangstelling  voor de drie Guyana’s.  Ramlal heeft vooraf geen contact gehad met de Surinaamse ambassade in de Verenigde Staten.  ‘En om eerlijk te zijn, heb ik ze niet opgezocht. Ik heb het een paar keer gedaan, maar ze hebben geen budget en faciliteiten om te delen’ aldus Ramlal.

Leave a Reply