Nominatie Jodensavanne

Suriname, Jodensavanne, 14 februari 2017. (foto: René Hoeflaak)
Suriname, Jodensavanne, 14 februari 2017. (foto: René Hoeflaak)

10 maart 2019: de Stichting Jodensavanne hoopt dit jaar nog haar nominatie voor plaatsing op de  werelderfgoedlijst via het Surinaamse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en uiteindelijk de President aan te bieden bij de UNESCO, zo is vandaag te lezen De Ware Tijd Online.


Door René Hoeflaak

‘Conceptueel is alles in orde, maar we moeten nog wat aanvullingen plegen. Het is zo dat de Unesco steeds haar regels voor een nominatie verandert, waardoor we het dossier steeds moeten aanpassen. Vroeger was het een vereiste om het dossier in drievoud in te leveren, maar nu moet je het sturen in een goed digitaal bestand en het is ook geen bestand dat je via de e-mail kan sturen’’, aldus Harold Sijlbing, voorzitter van de stichting in het artikel.

Natuurlijke bronnen

Jodensavanne  was de eerste Joodse nederzetting en Joodse plantage in de zeventiende eeuw en ligt aan de Cassiporakreek, een zijrivier van de Surinamerivier. Een van de gunstige voorwaarden voor het vestigen van een nederzetting was de aanwezigheid van twee natuurlijke bronnen. Een brand maakt in 1832 een einde aan de bewoning van de Jodensavanne. De ruïnes van de synagoge, de oude Joodse en creoolse begraafplaats zijn nog goed zichtbaar en – met bijvoorbeeld een boottochtje van anderhalf uur vanaf de pier bij Fort Zeelandia in Paramaribo– te bezoeken.

De in 1971 opgerichte Stichting Jodensavanne is al jaren bezig met de nominatie. Met een kleine subsidie van UNESCO is het vorige maand in het kader van Black History Month begonnen met het schoonmaken, renoveren  en conserveren van de begraafplaatsen.

Suriname, Jodensavanne, 14 februari 2017. (foto: René Hoeflaak)
Suriname, Jodensavanne, 14 februari 2017. (foto: René Hoeflaak)

Goed bewaard                                

De plek is bijzonder. Het is de enige plek op het de Noord- en Zuid Amerikaanse continent waar 17e-eeuwse Joden een autonome nederzetting hebben gehad en waar vrijheid van godsdienst, rechtspraak en zelfs een eigen militie aanwezig waren. Bovendien  zijn de begraafplaatsen in het Surinaamse regenwoud  goed bewaard gebleven.

Nationaal monument

De nominatie betreft het gehele complex inclusief de door plantages en de begraafplaats.  ‘Wanneer je iets op de Unesco Werelderfgoedlijst plaatst moet je alles meenemen. Een van de sterke zaken van ons is dat Jodensavanne een nationaal monument is en bij wet is erkend door de Surinaamse overheid’ aldus Sijlbing in de Ware Tijd 

Leave a Reply