Surinaams water wereldtop

Suriname en Finland: beide landen liggen bijna 10.000 kilometer van elkaar en het temperatuurverschil is –as we speak- dertig graden. Landen die weinig met elkaar gemeen hebben. Er zullen weinig Finnen zijn die Suriname hebben bezocht. En andersom. Toch haalde Finland afgelopen weekend de Surinaamse en Caraïbische pers.

Door René Hoeflaak

Suriname, Boven Suriname rivier, maart 2016. (foto: René Hoeflaak)
Suriname, Boven Suriname rivier, maart 2016. (foto: René Hoeflaak)

Aanleiding was een persconferentie in het Finse Lahti door Guy-Alain Mierczuk, van de Alliance Partners Group, een investeringsmaatschappij uit Monaco. Het bedrijf gaat investeren in de lucratieve handel in drinkwater en noemde Suriname naast Finland ’s werelds twee grootste bronnen voor hoge kwaliteit drinkwater.Drie uur

De fysieke afstand tussen Monaco en Finland heeft uiteindelijk de doorslag gegeven om niet te investeren in het op een ander continent gelegen Suriname, zo is te lezen in Starnieuws en Carribbean News Now.

De onderneming erkent dat Suriname toch niet zo ver van de Europese Unie (EU) ligt. Het land grenst immers aan het overzeese departement Frans-Guyana van Frankrijk. En dat is een voordeel aldus Mierczuk in Starnieuws.  Samen met Lahti Aqua Finland wil Alliance Partners zijn wereldwijde verkoop van drinkwater in Europa, de Verenigde Arabische Emiraten, Azië en Noord-Amerika, uitbreiden. Fins gebotteld water wordt al verkocht in Saudi-Arabië en de rest van de Perzische Golf.

Het bedrijf investeert doorgaans in vastgoed en bouwde onlangs accommodaties voor vluchtelingen in Duitsland.

Overvloed aan zoet water

Februari 2014: Brokopondo Stuwmeer (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014: Brokopondo Stuwmeer (foto: René Hoeflaak)

Net als Finland beschikt Suriname over ongerepte natuur en een overvloed aan zoet water. Dit heeft helaas nog niet geleid tot export op grote schaal.

De Nederlandse ambassade in Suriname stelde vorig jaar ruim 120.000 euro beschikbaar voor nader onderzoek naar de gevolgen van waterexport voor de natuur. Het Nederlandse kennisinstituut Deltares voerde dit onderzoek uit.

Amazone Resources

De haalbaarheidsstudie is mede gefinancierd door het bedrijf Amazone Resources. Dit Zwitsers-Nederlandse bedrijf heeft in 2012 van de Surinaamse regering een vergunning gekregen om Surinaams zoet water te mogen ‘aftappen’ en verkopen. De concessie hield onder meer in dat het  bedrijf gemiddeld 8 procent van het Surinaamse rivierwater mag verkopen, zo is te lezen in een artikel van 4 april 2015 in de Ware Tijd.

Een testvaart van Amazone Resources met een Flextank met zoet water voor Barbados is onlangs echter niet doorgegaan. Mogelijk omdat het onderzoek naar de gevolgen van zoet waterexport nog niet is afgerond.

Overschot aan water Suriname

Jaarlijks stroomt 151 miljard kubieke meter water vanuit Suriname in de Atlantische Oceaan. Per Surinamer is er 228,000 kubieke meter water beschikbaar, veel meer dan men kan consumeren. Ter vergelijking; 2/3 van de wereldbevolking heeft een tekort aan water.One Comment

 • Limoen

  Ik blijf dit ieder keer verwonderlijke verhalen vinden en o zo doodzonde.
  Suriname heeft ontzettend veel goede grondstoffen om te exporteren en zo de staatkas weer te vullen.
  Maar nee te eigenwijs, te koppig en te laks.
  Ik hoop dat er ECHT een tijd komt dat het land weer gaat bloeien en ook bekendheid ook bij de EU-landen zal krijgen om er ook bij te horen.
  Ik blijf bidden, hopen en dromen.

Leave a Reply