Diaspora: Timothy Kong maakt van Werkstraat.com de grootste vacaturesite van Suriname

De Surinaamse vacaturesite Werkstraat.com is nog geen drie maanden online maar is nu al uitgegroeid tot de grootste vacaturesite van Suriname met dagelijks nieuwe vacatures en advies op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en carrière. Groenroodwit sprak met de Nederlandse internetondernemer met Surinaamse roots Timothy Kong, oprichter en directeur van Werkstraat. 

 

Timothy Kong
Timothy Kong (foto: Timothy Kong)

Door René Hoeflaak

Timothy Kong richtte eerder, in 2013, als student, Stage in Azie.nl  op, een website die bemiddelt in stageplaatsen voor studenten bij techbedrijven en startups in Azië, met name Maleisië. Met Werkstraat gaat hij terug naar zijn roots, het geboorteland van zijn ouders; Suriname. Timothy: ‘’ik ben altijd al aan het ondernemen en geïnteresseerd in landen in ontwikkeling. Omdat daar meer kansen zijn. En omdat mijn ouders in Suriname zijn geboren, ben ik ook geïnteresseerd geraakt in Suriname”.

Arbeidsmarkt in Suriname

Voordat Timothy begon met Werkstraat onderzocht hij de markt en wat er momenteel al speelt in Suriname. Hij voerde veel gesprekken met o.a. Dirk Currie (oud CEO van Telesur), met het bedrijfsleven en de politiek. De digitale kansen zijn er volgens Timothy. ‘’Ik constateerde dat er op digitaal terrein nog veel te winnen is in Suriname. En dat er nauwelijks goede vacatureplatforms beschikbaar waren. Mensen zoeken naar banen op sociale media, zoals Facebook. De arbeidsmarkt in Suriname is niet transparant’’ zo vervolgt Timothy.
Werkstraat

Grootste vacaturesite van Suriname

Met die analyse begon Timothy met de vacaturesite Werkstraat. Een goede zet. In november ging de site online en binnen een maand was Werkstraat de grootste vacaturesite van Suriname. Werkstraat krijgt veel media aandacht op de grote tv-kanalen en in de kranten. Werkstraat onderscheidt zich in haar aanpak, communicatie en design en maakt de arbeidsmarkt transparant. Van grote, middelgrote en kleine bedrijven. Van technische tot en met administratieve vacatures. ‘’Werkstraat brengt de gehele Surinaamse arbeidsmarkt in kaart. Het laat de verhoudingen en kansen goed zien. Zo zijn er vooral veel vraag naar praktische banen zoals in de bewaking. Daarnaast is het een mooie HR Tool voor bedrijven. En werkzoekenden kunnen eenvoudig gratis hun CV uploaden. ’’

Paramaribo
Paramaribo, maart 2006 (foto: René Hoeflaak )

Diaspora

Timothy (34) richt zich met Werkstraat primair op de Surinaamse arbeidsmarkt. Maar ook voor wie vanuit het buitenland, zoals Nederland, werkt zoekt in Suriname, is Werkstraat interessant. ‘’bijvoorbeeld voor wie mensen, die zich vanuit de diaspora gedachte, willen vestigen in Suriname. Voor veel millennials is geld immers niet de belangrijkste drijfveer. Het gaat erom dat je iets waardevols doet voor het land van je voorouders’’. Daar kunnen velen voldoening uit halen volgens Timothy.

Suriname moet er klaar voor zijn

Vooralsnog wil Timothy aankijken hoe Werkstraat zich gaat ontwikkelen. Intussen denkt hij wel na over volgende ‘’Surinaamse’ digitale plannen en projecten. Timothy: ‘Timing is belangrijk. Suriname moet er klaar voor zijn’’