Rotterdamse KNO arts laat dove Surinaamse kinderen horen

Groenroodwit sprak met Dr. Mick Metselaar, KNO arts in het  Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Regelmatig reist hij naar Suriname voor het uitvoeren van medische ooroperaties in het  Sint Vincentius Ziekenhuis  in Paramaribo. Onlangs zelfs voor een dag. Voor een unieke operatie. Metselaar verwacht dat het niet bij deze operatie zal blijven.

Door René Hoeflaak

De medische samenwerking tussen Dr. Mick Metselaar en het Sint-Vincentius Ziekenhuis in Suriname ontstond zo’n zes jaar geleden toen KNO arts Dr. Ralph Akrum ondersteuning zocht bij het uitvoeren van een aantal stijgbeugeloperaties. Metselaar ‘’ik wilde altijd al naar Suriname. Dus toen het verzoek kwam, wilde ik dat graag doen. Het ging om zogenaamde stijgbeugeloperaties, een operatie waarbij de stijgbeugel, het kleinste botje van het lichaam, wordt vervangen door een prothese zodat mensen beter kunnen horen. Stijgbeugeloperaties worden in Nederland regelmatig uitgevoerd. In Suriname was dat toen niet het geval’’

Sint-Vincentius Ziekenhuis Suriname
Sint-Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo (foto: René Hoeflaak, februari 2014)

Winst voor Suriname

Het ‘stijgbeugel’ project was het eerste samenwerkingsproject tussen de KNO artsen Metselaar en Akrum. Bijna een week lang voerden ze een groot aantal operaties uit. Met succes en tot tevredenheid van zowel beide artsen als de patiënten. ‘’dus we besloten er mee door te gaan en zo ben ik daarna nog een paar keer naar Suriname gegaan voor het uitvoeren van een aantal operaties’. Telkens voor een periode van ongeveer een week. Inmiddels doet dr. Akrum de stijgbeugeloperaties zelf. Dat is winst voor Suriname’’

Maar daarmee was de samenwerking niet voorbij. Integendeel. Want na de stijgbeugeloperaties reisde Metselaar nog enkele keren naar Suriname. Dit keer voor operaties voor chronische oorontsteking. Ook een operatie die in Nederland regelmatig wordt uit uitgevoerd maar niet in Suriname. ‘’deze operaties zijn technisch wat ingewikkelder en duren wat langer. Er zijn meer instrumenten voor nodig. Maar het bleek mogelijk om ook die operatie in Suriname uit te voeren.’

Dr. Mick Metselaar
Dr. Mick Metselaar (foto: EMC )

Geen dovenschool

Het in Suriname kunnen uitvoeren van operaties voor chronische oorontstekingen was een mijlpaal en een keerpunt tezamen. Metselaar: ‘’want omdat die operatie in Suriname ook mogelijk bleek, moest een Cochleaire Implantatie (CI) in Suriname volgens ons ook mogelijk zijn. Een revolutionaire techniek, weliswaar al 30 jaar oud, maar voor Suriname uniek. Met deze ingreep zou je dove kinderen, die tot voorheen in Suriname naar de dovenschool zouden gaan, weer kunnen laten horen. Die kinderen kunnen dan weer regulier onderwijs volgen’’

Zo gezegd, zo gedaan. En zo reisde Metselaar in 2019 wederom naar Suriname. En dit keer dus voor de eerste Cochleaire Implantatie (CI) op Surinaamse bodem. Een operatie – wederom uitgevoerd samen met dr. Akrum- waarbij in het oor van dove kinderen een speciaal apparaatje wordt gebracht, die het gehoor weer terugbrengt. ‘de voorbereiding was nog niet zo eenvoudig. Er ging veel overleg aan vooraf, bijvoorbeeld met de zorgverzekeraars over de kosten’

Uitwendig en inwendig deel van een cochleair implantaat. (afbeelding: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=468036)

24 uur in Suriname

Voor de 2e Cochleaire Implantatie (CI) vertrok Metselaar twee weken geleden naar Suriname. Voor slechts één dag. Vrijdagmiddag landde hij in Suriname, zaterdagochtend was de operatie en zaterdagmiddag vloog hij weer terug : ‘’het ging hier om een jongetje 2,5 jaar. Langer wachten – bijvoorbeeld tot na de Corona crisis- was bijna niet mogelijk. Want hoe jonger de leeftijd van het patiëntje, hoe groter de kans op succes. Dus we hebben niet langer gewacht en alles geregeld met de autoriteiten. Achteraf een goede keuze, want ik had letterlijk de laatste vlucht voor het laatste vliegverbod terug van Suriname naar Nederland. En de operatie is goed gegaan. Goed teamwork. Iedereen stond klaar en wilde meewerken ’’ aldus Metselaar die zeer positief is over de medewerking, inzet, medische kennis, kwaliteit en voorzieningen in Suriname. ‘We hadden het in Rotterdam niet beter gedaan’’

KNO TEAM SURINAME
Het operatieteam dat de 2e CI operatie uitvoerde. 3 van rechts : Dr. Mick Metselaar, 23 van links: Dr. Ralph Akrum    (bron foto: Mick Metselaar)

Testen van pasgeboren kinderen     

Volgens Metselaar is het van groot belang dat eventuele doofheid snel na de geboorte wordt vastgesteld, bijvoorbeeld – net als in Nederland -met een standaard gehoortest bij iedere pasgeborene. Want voor de Cochleaire Implantatie geldt:  hoe jonger de patiënt, hoe sneller en beter het effect van de ingreep. Zijn Surinaamse collega dr. Akrum is daarom gestart met een standaard gehoortest programma van pasgeboren Surinaamse kinderen. ‘’het testen is inmiddels begonnen in enkele ziekenhuizen en bij meer kinderen zal daarom eerder doofheid aan het licht komen. Wij verwachten dan ook dat het niet bij deze twee Cochleaire Implantaties zal blijven’’

Naar het binnenland

De kans is dus aanwezig, dat Metselaar ook in de toekomst nog regelmatig naar Suriname zal afreizen. Mogelijk is er dan ook gelegenheid om meer van Suriname te ontdekken en te genieten. Want daar is hij nog niet aan toegekomen.  ‘ik heb eerlijk gezegd nog niet zo heel veel van Suriname  gezien. Ik kwam er vooral om te werken. Zo wil ik graag nog een keer naar het binnenland. Nog een goede reden om terug te komen. Want ik hou van Suriname’’

Binnenland van Suriname
Binnenland van Suriname: Isadou, februari 2017 (foto: René Hoeflaak)