Krijgen alle kinderen in het binnenland van Suriname een laptop??

Alle kinderen in het binnenland van Suriname krijgen een laptop. Dit als onderdeel van een landelijk digitaliseringsplan van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. ‘Ook radio en televisie wordt ingezet’ aldus de Surinaamse van Onderwijs minister Marie Levens in het ABC radioprogramma  Welingelichte Kringen zondag jl.

Suriname digitaal

 

Door René Hoeflaak

De minister deed haar uitspraken in de context van een panel vraaggesprek over de praktische problemen bij het (thuis)onderwijs tijdens de coronacrisis. Zoals het niet beschikken van didactische vaardigheden door de ouders of het ontbreken van internet of het net beschikken over een laptop. Zestig procent van de Surinaamse huishoudens beschikt niet over internet.

”Ook de kinderen in het binnenland wonen en soms niet eens beschikken over water en elektriciteit, hebben recht op onderwijs op afstand. Je kunt niet voorbij gaan aan de grote verschillen in Suriname. Daarom krijgen alle kinderen in het binnenland een laptop. Of ze nu elektriciteit hebben of niet. We denken dan aan zonne-energie. Er is een volledig digitaliseringsplan” aldus de minister halverwege het vraaggesprek.

Minister Levens
Minister Marie Levens (foto: Facebook)

Lokale televisiestations in Suriname

Volgens de minister voorziet het plan ook in onderwijs via lokale televisiestations en story telling. Zo  ” We willen verschillende manieren van  onderwijs bieden want we hebben verschillende kinderen en ouders. Zo hebben we contact met TV stations van Marron organisaties. Ieder kind telt’´ zo hoorde Groenroodwit.


 

De minister gaf aan, dat er nog wel belemmeringen zijn in de daadwerkelijke uitvoer van het plan.  Zoals de communicatie en afstemming met haar 17.500 ambtenaren.  ”Ik kan daarom niet te snel gaan”. Om slagvaardigheid te vergroten, krijgen de schoolhoofden decentraal meer bevoegdheden om het plan uit te voeren. Overigens maakte minister Levens tijdens het gesprek niet duidelijk hoe het plan- zoals de aanschaf van de laptops- wordt gefinancierd.

1000 tablets van Hauwei voor Suriname  

Dagblad Suriname wees in dit verband vandaag op de schenking van 1000 tablets en routers van het Chinese telecombedrijf Huawei in mei 2020 aan de toenmalige onderwijsminister Lilian Ferrier waarvan nimmer bekend is geworden welke scholen precies de tablets en routers hebben ontvangen.

Luister hier het hele vraaggesprek.

Tablet
Tablet Huawei