DIASPORA instituut van start. “Suriname ontwikkelen met 1 miljoen Surinamers”

Het Diaspora instituut is een feit. In hotel Torarica was gisteren namelijk de officiële start van het Diaspora Instituut Suriname (DIS). Precies een week voor de herdenking van 45  jaar staatskundige onafhankelijkheid van Suriname.

Suriname
(foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

President Chan Santokhi zei in zijn toespraak bij de lancering van DIS dat  Suriname wordt ontwikkeld met een 1 miljoen Surinamers, zo is te lezen op onder meer de site van Suriname Herald.

PSA wet evalueren

Het instituut zal als zelfstandig orgaan opereren en zal onder meer de PSA-wet (de wet uit 2014 die de verblijfstatus van personen Surinaamse afkomst regelt) evalueren daar waar mogelijk aanpassen.  “Dit is van belang voor de slagvaardigheid” aldus Santokhi. Hij benadrukte ook dat kennis en ervaring buiten Suriname net zo kostbaar is als die in Suriname zelf  en daarom niet verloren mag gaan. “Surinamers in het buitenland zullen tevens ambassadeur moeten zijn voor het uitdragen van Suriname in de rest van de wereld” aldus de president.Suriname voetbal
Surinamers in het buitenland zullen tevens ambassadeur moeten zijn voor het uitdragen van Suriname in de rest van de wereld” aldus president Santokhi  (foto: René Hoeflaak, augustus 2019))

Netwerken, toerisme, onderwijs

De regering wil Surinamers buiten Suriname de mogelijkheid bieden om vanuit haar standplaats te netwerken om investeringen aan te trekken, Suriname aan te prijzen bij toeristen, het aanboren van afzetmarkten, het aanreiken van informatie- en communicatietechnologie voor afstandsonderwijs en haar ondernemersactiviteiten uit te breiden naar Suriname.  Het DIS zal hierin een faciliterend, sturend en begeleidend rol spelen.

Armoedebestrijding en welzijn en welvaart in Suriname

‘De diaspora zal in de gelegenheid worden gesteld om actief deel te nemen aan de sociale- en economische activiteiten in Suriname en daarmee een significante bijdrage leveren aan  armoedebestrijding en welzijn en welvaart in het land” aldus Santokhi.


One Comment

  • Limoen

    Wie weet als de meeste Surinamers in nederland hun steentje gaan bijdragen ,dat Suriname nog eerder op de goede weg komt van een prachtig land vol flora en fauna. Vol vele mogelijkheden.
    En van een land waar alle bevolkingsgroepen zich een voelen.
    Succes Santokhi. ??

Leave a Reply