Rotterdam staat open voor samenwerking met Suriname

De gemeente Rotterdam staat open voor een samenwerking met Suriname. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van raadslid  Narsingh Balwantsingh (PvdA). Het gaat hier om een hernieuwde samenwerking waarbij ‘oude ‘ samenwerkingsverbanden weer worden hersteld.

Rotterdam en Suriname
Juli 2019: Rotterdam, Keti Koti festival (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Want volgens Balwantsingh waren de warme contacten tijdens het presidentschap van Desi Bouterse bekoeld. “De gemeente Rotterdam heeft voordat de regering Bouterse aan de macht kwam in 2010 veel samengewerkt met Suriname op het gebied van onderwijs, politie en veiligheid. Nu er een nieuwe regering is brengt dat ook nieuwe mogelijkheden met zich mee en heb ik de gemeente Rotterdam de vraag gesteld samenwerking tussen Rotterdam en Suriname opnieuw opgestart kan worden” aldus Balwantsingh in de Waterkant.


Diepzeehaven in Suriname

Volgens Balwantsingh zou het Havenbedrijf Rotterdam haar expertise kunnen inzetten en delen bij het creëren van een diepzeehaven in Suriname. ‘‘de behoefte aan Rotterdamse ondersteuning en kennis is al eens uitgesproken. Daarnaast zijn er legio initiatieven te bedenken op het gebied van zorg, economie, onderwijs en veiligheid en Justitie” aldus het raadslid die eraan toevoegt dat de samenwerking wel op basis van gelijkwaardigheid moet zijn.

Haven Paramaribo
Februari 2017: haven Paramaribo, Suriname (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam is een multiculturele stad en telt ongeveer 170 verschillende nationaliteiten. Iets meer dan de helft van de Rotterdammers heeft een migratieachtergrond waarvan 52000 een Surinaamse, zo is te lezen in het rapport Integratie in Rotterdam van IDEM Rotterdam


Suriname voetbal
Supporters van het Surinaams elftal in Rotterdam (foto: René Hoeflaak, augustus 2019)

2 Comments

Leave a Reply