Online Caribbean Skills Academy (OCSA) biedt uniek leerconcept aan

Sinds begin oktober biedt het Surinaams bedrijf OCSA, dat staat voor Online Caribbean Skills Academy, in Suriname ruim 500 online trainingen van Nederlandse trainingsinstituten aan. OCSA is de dochteronderneming van Interpoint Caribbean BV uit Nederland en de brug vormt tussen Nederlandse topinstituten, het Caribisch gebied en Suriname.

Door René Hoeflaak

Beide ondernemingen zijn opgericht door John Mahboeb. Met dit concept hoopt OCSA meer Surinamers de gelegenheid te bieden om digitale vaardigheidstrainingen en cursussen tegen een betaalbaar tarief te volgen. Groenroodwit sprak met Amrita, de directeur van OCSA “we vinden het belangrijk dat mensen naast hun diploma of bull betaalbaar vaardigheden en business skills kunnen ontwikkelen en vooruitkomen.”

Online leren Suriname

Simpel

Het concept van OCSA is vrij simpel: voor een vast bedrag per maand krijgt de deelnemer toegang tot een leerplatform met ruim 500 online trainingen en cursussen van gerenommeerde Nederlandse trainingsinstituten. Het aantal trainingen en het tempo van leren bepaalt de deelnemer vervolgens zelf.

‘’we zijn nu vooral bezig met brede voorlichting over het digitaal volgen van trainingen en ons unieke aanbod. Bijvoorbeeld via de diverse media. We hebben daarin nog wel een uitdaging. Want Suriname is immers nog niet zo bekend met online trainingen en een online leeromgeving. Het volgen van trainingen in Suriname gaat doorgaans nog op de traditionele fysieke manier. Mensen zien de meerwaarde van vaardigheidstrainingen nog niet helemaal in’’ aldus Amrita.

All you can learn 

Amrita noemt het concept een ‘all you can learn’ concept en maakt de vergelijking met een abonnement op Netflix, waarmee je voor een vast bedrag per periode ook zelf bepaalt wat en hoeveel je bekijkt. ‘’dat betekent dus ook dat je meerdere trainingen onbeperkt tegelijkertijd kan volgen. De duur van de trainingen varieert immers van enkele uren tot enkele weken of maanden. Maar uiteindelijk bepaal je zelf de start, duur en afronding van de trainingen. Dat maakt het zo interessant”.

Het aanbod van OCSA beperkt zich overigens niet alleen tot trainingen. Amrita: “we bieden ook assessments, testen, e-books aan die zijn ingekocht bij een aantal gerenommeerde Nederlandse trainingsinstituten”.

Leren op je mobiele telefoon

Nog even terug naar de eerdere genoemde uitdaging. Want niet overal in Suriname is immers internet beschikbaar en- zeker in deze economische zware tijden- is het bezit van een desk- of laptop een luxe. Amrita “ja dat realiseren wij ons ook. De trainingen zijn juist daarom uitstekend en eenvoudig te volgen middels een inlogcode te volgen op een mobiele telefoon. Met deze mogelijkheid proberen we de drempel tot het volgen van een training te verlagen. Eigenlijk is de beschikbaarheid van internet/WIFI de enige vereiste voor het volgen van de trainingen”.

Internet in Suriname
Met een WIFI verbinding is online leren overal mogelijk. Ook in het binnenland, zoals in Isadou (foto: René Hoeflaak).

Na een succesvol behalen van eindtoetsen krijgen de deelnemers een erkend certificaat gemaild van het betreffende trainingsinstituut in Nederland. Indien geen eindtoets noodzakelijk is, krijgt de gebruiker een bewijs van deelname.

Engelstalige trainingen op Nederlands Caraïbische eilanden

OCSA wil ook in gesprek met scholen en bedrijven om het digitale trainingsaanbod ook collectief en in groepsverband in Suriname te kunnen aanbieden. Maar niet alleen in Suriname. Want de ambitie van OCSA is om het leerplatform ook aan te bieden in het Caraïbisch gebied. ´´Niet alleen de Nederlandstalige eilanden. Want we bieden ook Engelstalige trainingen aan”.

Het maandtarief voor een abonnement op het leerplatform van OCSA kost 60,00 USD per maand. Voor nu geldt echter een actietarief van 55,00 USD “ maar het is ook mogelijk om in SRD’S te betalen” aldus Amrita. `Uit de praktijk blijkt dat de gebruiker gemiddeld 15 tot 20 trainingen kan volgen per maand. Dat is dus ongeveer 3USD per training. Bedenk daarbij dat het aanbod ook geldt voor trainingen zoals Microsoft Office basis t/m expert. Die zijn individueel op de markt veel duurder`

Belangrijk dat Surinamers verder komen

De ambities van OCSA passen in het doel om in Suriname en de Nederlandse gebiedsdelen in de Caraïben marktleider te zijn op het terrein van online en betaalbaar leren. “want we vinden het belangrijk dat juist in zware economische tijden mensen zichzelf blijven ontwikkelen en dat mensen vooruit komen” .Leave a Reply