Clean Coast Bonaire wil ook stranden op andere Caribische eilanden schoonmaken

In september 2018 startte het project Clean Coast Bonaire, een initiatief van milieuorganisatie Bonairu Duradero en het Wereld Natuur Fonds in Nederland , Clean Coast Bonaire verwijdert en onderzoekt zwerfvuil van de kustlijn van Bonaire. Onlangs sloot ook Saba zich aan bij het initiatief. Aanleiding voor Groenroodwit voor een gesprek met Carolyn Caporusso, coördinator van Clean Coast Bonaire.

 

Clean Coast Bonaire
Foto; Clean Coast Bonaire

Door René Hoeflaak

Carolyn: “het doel van Clean Coast Bonaire is een schonere kustlijn in Bonaire en de rest van het Caribisch gebied. Dat doen we door niet alleen afval op te ruimen maar ook te onderzoeken. Want  met de onderzoekresultaten over het afval kunnen we het probleem van zwerfvuil gerichter aanpakken”

Naast het schoonmaken van stranden en het onderzoeken van afval geeft Clean Coast Bonaire ook presentaties op MBO scholen op Bonaire en aan (eco) toeristen “Daarmee hopen we het bewustzijn over afval te vergroten” aldus Carolyn.

Drie stranden op Bonaire  

Op Bonaire verzamelt Clean Coast Bonaire het afval op dit moment vier keer per jaar op drie plekken “we onderzoeken nu ruim 100 soorten afval. Om strategische redenen, concentreren we ons bewust op 2 plekken waar – door de wind – veel afval aanspoelt. De 3e plek ligt bij een recreatiestrand, vlakbij een broedplaats voor zeeschildpadden. Voor een betrouwbaar en gedegen onderzoek is het een vereiste dat je steeds op dezelfde plek verzamelt en met gelijke tussenpozen. Voor andere plekken registreren we afval via de Clean Swell App van Ocean Conservancy of via het Project Aware Dive Against Debris , voor gegevens onder water ” aldus Carolyn.De driemaandelijks schoonmaak-en opruimacties worden uitgevoerd door een wisselend team van 8 tot 15 vrijwilligers. Carolyn coördineert, als enige beroepskracht in dienst van Clean Coast Bonaire, de acties en activiteiten. “het schoonmaak- en verzamelteam bestaat uit burgers, wetenschappers, zo nu en dan aangevuld met toeristen. Iedereen kan in principe meedoen. Vrijwilligers zijn altijd welkom ”

(foto: Clean Coast Bonaire)
(foto: Clean Coast Bonaire)

OSPAR programma

Voor de schoonmaakacties en het afvalonderzoek volgt Clean Coast Bonaire, het zogenaamde OSPAR-programma “ Dat is een wereldwijd erkend onderzoeksprogramma voor het wetenschappelijk verzamelen van informatie over zwerfvuil op zee. Het OSPAR-programma monitort en identificeert trends en biedt basisinformatie voor beleidsontwikkeling op het terrein van zee- en waterbeheer”

75.000 stuks afval en 9.000 sigarettenpeuken

Sinds de oprichting ‘verzamelde’ Clean Coast Bonaire, samen dus met WWF Nederland, Boneiru Duradero maar ook met A plastic free Bonaire en NOBO (plastic recycling programma), meer dan 75 duizend stuks zwerfvuil. Vooral – ruim 90 %-  gemaakt van plastic of polystreen. Daarnaast bevrijdde Clean Coast Bonaire het strand van Bonaire ook van ruim 9.000 sigarettenpeuken, achtergelaten door toeristen. Hoge aantallen. Toch ziet Carolyn de vervuiling niet toenemen. “Ik denk toch dat dat komt omdat er meer bewustzijn zijn is over zwerfvuil op zee”

Clean Coast Bonaire
(foto: Clean Coast Bonaire)

Verzamelde flessen worden gescheiden van plasticafval voor recycling. Het overgrote deel van het verzamelde plastic afval verdwijnt op de vuilstortplaats. Carolyn:  “plastic dat te lang in het water heeft gelegen en is blootgesteld aan UV-straling begint af te brokkelen en is helaas niet meer herbruikbaar. Vaak is zelfs niet meer te achterhalen uit welke materiaal het plastic is samengesteld. Toch hopen we ieder verzameld stuk afval geschikt te maken voor hergebruik

Saba

Onlangs breidde de schoonmaakacties zich uit naar Saba. Carolyn: “dat doen we volgens dezelfde (OSPAR) methode. Want door afval op meerdere plekken volgens dezelfde consistente methode te verzamelen, te registreren en te onderzoeken, kunnen we resultaten pas echt goed vergelijken en dus het probleem van zwerfafval nog beter en gerichter aanpakken”

 

Clean Coast Bonaire
(foto: Clean Coast Bonaire)

Verder uitbreiden in Caribisch gebied

De ambitie van Clean Coast Bonaire is dan ook haar OSPAR-schoonmaakacties uit te breiden in het hele Caribisch gebied. Of door de acties zelf op te zetten of daarin samen te werken met bestaande ‘strandschoonmaak’ organisaties. “Ik kom dan ook graag in contact met organisaties of individuen in de Caraïbische regio die zich bezighouden met zwerfvuil op zee en die willen samenwerken”. (Het e mail adres van Carolyn is carolyn@cleancoastbonaire.org)

Vrijwilligers op Saba en Bonaire welkom

Een oproep die Carolyn vervolgt met een bredere boodschap “Plastic is overal. In ons leven en in de oceanen. Meld je waar ook ter wereld dan ook aan voor een strandopruiming bij jou in de buurt. En vrijwilligers op Bonaire en Saba zijn altijd welkom. Onderneem stappen om je plastic voetafdruk te verkleinen” 

 

Leave a Reply