Landbouwsector Suriname en provincie Flevoland gaan samenwerken

De Nederlandse provincie Flevoland en Suriname gaan samenwerken. Onder meer met uitwisseling van studenten en docenten.  Ook worden Nederlandse en Surinaamse ondernemingen uitgenodigd en aangemoedigd om samen actief te worden in de Surinaamse landbouwsector.

Landbouwbedrijf Nickerie
Landbouwbedrijf Nickerie, Suriname (foto: René Hoeflaak)

 

Door René Hoeflaak

Vorige week ondertekenden de Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland Leen Verbeek en de Ambassadeur van de Republiek Suriname Rajendre Khargi tijdens de Floriade Expo 2022 een intentieverklaring om intensief te gaan samenwerken op het terrein van innovatieve landbouw.

De samenwerking heeft vooral tot doel om landbouwproductie te verhogen en een duurzame voedselketen te ontwikkelen. Met irrigatie, watermanagement en verantwoorde gewasbescherming, zo meldt onder meer omroep Flevoland.

Uitwisselen studenten en docenten

Ook gaan de onderzoeksinstituten, de landbouwuniversiteiten en hogescholen van Flevoland en Suriname intensiever optrekken Onder meer met uitwisseling van studenten en docenten. Verder worden Nederlandse en Surinaamse ondernemingen uitgenodigd en aangemoedigd om samen actief te worden in de Surinaamse landbouwsector.

Surinaamse groenten en kruiden

Flevoland en Suriname willen bovendien voedselverwerkers en chef-koks in opleiding inspireren om Surinaamse groenten en kruiden ten behoeve van ziektepreventie te produceren en te ontwikkelen. “Suriname en Flevoland hebben er vertrouwen in dat de intentieverklaring een begin is van een jarenlange samenwerking”, aldus de provincie.