Aanlegsteiger in Albina

De .Marowijne, grensrivier tussen Frans Guyana en Suriname (foto/bron: nl.wikipedia.org)
De Marowijne, grensrivier tussen Frans Guyana en Suriname (foto/bron: nl.wikipedia.org)

Een half jaar na de onthulling door President Bouterse van het bord  ‘Nieuwe Veersteiger’ startte woensdag in aanwezigheid van een diverse gezelschap van ministers, directeuren, districtscommissarissen en parlementariërs de eerste stortwerkzaamheden van de nieuwe veersteiger aan de oever van de Marowijne rivier in Albina.

Door René Hoeflaak

Andreas Talea, algemeen directeur van NV Havenbeheer, noemt  het aanleggen van een nieuwe steiger in Albina in een artikel in Dagblad Suriname speciaal. Vooral voor de gemeenschap van het vierduizend inwoners tellende grensstadje. ‘Uw stad zal een facelift ondergaan. Havenbeheer wil bijdragen aan het ontwikkelen van de Surinaamse economie en als dat moet op basis van het faciliteren van havens, dan willen wij als bedrijf daarbij helpen’, aldus Talea bij de start van de werkzaamheden. Met de komst van de aanlegsteiger wordt de grensstad ook aantrekkelijker voor grotere veerboten. ‘Maar de grotere steiger is ook een  aanwinst voor toerisme’ aldus Taleo.

Toerisme vinden makkelijker hun weg naar Suriname

Districtscommissaris Theo Sondrejoe wijst daarnaast op de goede relatie en goede samenwerking met buurland Frans Guyana en de goede samenwerking. Ook en juist daarom is hij verheugd met de bouw van de nieuwe aanmeersteiger. Ook Sondrejoe noemt het belang voor het toerisme omdat veel toeristen door de komst van de steiger makkelijker en sneller via Albina hun weg naar Suriname zullen vinden. De eveneens aanwezige parlementariërs Marinus Bee en Ramses Kajoeramarie prijzen de positieve ontwikkeling voor de werkgelegenheid.

 Veiligheid en kwaliteit 

Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme tenslotte benadrukt het belang van watertransport voor personen en handelsbetrekkingen en wijst hierbij op de urgentie van internationaal goedgekeurde haven- en aanmeerfaciliteiten. Zijn beleid richt zich dan ook op het ontwikkelen van de nodige wettelijke voorzieningen om de veiligheid en de kwaliteit van het vervoer te water te garanderen. De oplevering van de nieuwe veersteiger in Albina (140 kilometer ten oosten van Paramaribo) staat gepland voor eind mei 2015, aldus Dagblad Suriname.

Leave a Reply