Suriname test Nederlands radarsysteem om houtkap tegen te gaan

Suriname werkt mee aan proef waarbij illegale houtkap wordt opgespoord voordat er nog maar een boom is gekapt. Het gaat hier om het testen van in Nederland ontwikkeld ´Early Warning System´ .

Door René Hoeflaak

Het Early Warning System (EWS) is ontwikkeld door  het Wereld Natuurfonds in Nederland en voorspelt illegale houtkap door het analyseren en koppelen van big data, verkregen uit satellietbeelden en een speciale radartechniek.  Zoals menselijke activiteiten als het aanleggen van toegangswegen voor kapmachines.

 

Suriname
Regenwoud in Suriname (foto: René Hoeflaak)

De test duurt zes maanden en zal worden uitgevoerd in drie gebieden: het Nassaugebergte, het Centraal Suriname Natuurreservaat en het Brinckheuvel natuurreservaat. Eerder werd de test met een nauwkeurigheid van 80 procent uitgevoerd in Indonesië, zo is te lezen in Starnieuws. De test gaat nu ook van start in Gabon, Guyana en Maleisië.

Illegale houtkap in Suriname neemt toe

Alhoewel Suriname weliswaar een bosbedekking heeft van zo’n 94 procent, neemt de ontbossing en illegale houtkap toe. In Starnieuws stelt directeur David Singh van WWF Guianas dat het EWS een grote doorbraak voor Suriname kan betekenen in de bescherming van het bos en benadrukt daarbij dat het systeem alleen werkt als alle partijen zich inzetten tegen ontbossing. Vooral degenen in de mijnbouwsector zullen volgens Singh moeten samenwerken. Het proefproject loopt tot en met september dit jaar.

48 voetbalvelden per minuut

De bossen bedekken 31% van het wereldwijde aardoppervlak en zijn een cruciale bron van zuurstof. Volgens de website Boommade.nl gaat elk jaar tussen de 74 en 93 duizend vierkante kilometer bos verloren. Dat komt overeen met 48 voetbalvelden per minuut. Als we in dit tempo doorgaan zijn binnen 100 jaar alle tropische regenwouden volledig verdwenen. Buurland Brazilië staat bovenaan de lijst met meest ontboste landen sinds 2000.