Bevalling op korjaal

No Spang bericht vandaag over de bevalling van een tweeling op 20 september. Op zich niet zo bijzonder. Maar de bevalling vond plaats op een korjaal midden op de Marowijnerivier, zo heeft No Spang gelezen in het medium ‘France-Guyane’. Twydy Ausche, functionaris van de douane in Saint-Laurent du Maroni, heeft op zaterdagmiddag 20 september rond 17.00 uur met twee andere officieren van de grenspolitie (PAF) de 33-jarige Surinaamse Pampéa bijgestaan bij de bevalling van haar tweeling.

Door René Hoeflaak

De moeder was op de eg terug van het eiland Portale naar Suriname. In de korjaal kreeg ze de eerste weeën. Ausche werd door de bootsman gewaarschuwd , die direct te hulp schoot. “Ik trok de eerste baby eruit en de moeder vertelde me dat er nog een tweede was”, vertelt hij in No Spang. ‘De geboorte van de tweeling Amorcia en Amorciana, was een geweldige ervaring, aldus Ausche’ De brandweer van Frans Guyana kwam nog wel in actie omdat één van de baby’s moeite had met ademhalen. De baby’s en de moeder zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Hoe het nu met ze gaat, tien dagen later, is niet bekend.

Marowijne Rivier gezien vanaf oever St. Laurent du Maroni (foto: René Hoeflaak)
Marowijne Rivier gezien vanaf oever St. Laurent du Maroni in Frans Guyana (foto: René Hoeflaak)

Leave a Reply