Chikungunya in Suriname

7/10/2014: De Chikungunya epidemie in het Caraïbisch gebied en in Suriname beheerst het dagelijks nieuws in Suriname. Tot vorige week stond de teller van het aantal Surinaamse Chikungunya gevallen op 720. Het zou dan vooral gaan om ouderen en baby’s.

Met dit aantal bevestigde gevallen staat Suriname bovenaan de lijst van de Caricom-landen met Chikungunya gevallen.  Ook is Suriname het enige Caricom-land waar tot nu toe een dode als gevolg van deze ziekte is gevallen, zo is te lezen in een column van  Ricky Stutgard in GFC Nieuws van vandaag. Stutgard verwijst naar een recent rapport van Carpha, het Caribische Bureau voor Openbare Gezondheidszorg en gegevens van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Klamboe in Berg en Dal (foto: René Hoeflaak)
Klamboe in Berg en Dal (foto: René Hoeflaak)

Het valt Stutgard op dat  in landen met een grotere bevolking dan Suriname het aantal bevestigde besmettingen veel kleiner is: Jamaica (31), Guyana (76), Haïti (14) en Trinidad en Tobago (43). Aan de andere kant zijn landen met kleinere bevolkingen zoals St. Lucia (120) en Dominica (141) ook zwaar getroffen.

In Suriname heeft 2 procent van het aantal positieve gevallen de besmetting in het buitenland opgelopen, hoofdzakelijk in Guyana.  Onder de slachtoffers bevinden zich 432 vrouwen (61 procent) en 264 mannen (37 procent).

Door René Hoeflaak

Praktijk Medi Check Services zendt vandaag persberichten uit over de besmetting en wat je er tegen kan doen. De tekst volgt hieronder:

Wat is Chikungunya?

Chikungunya is een virusziekte die door (Aedes) muggen wordt overgedragen. Deze muggen steken overwegend overdag. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, huiduitslag, hoofdpijn en moeheid. De klachten kunnen ongeveer 2-3 weken aanhouden. Er bestaat nog geen vaccinatie of behandeling voor Chikungunya.

Belangrijke maatregelen ter bescherming
Het is niet alleen belangrijk om de broedplaatsen van de muggen aan te pakken, maar ook persoonlijke bescherming tegen muggenbeten is van essentieel belang.

Dit kunt u doen door:

-Uw woning goed te beveiligen door het plaatsen van horren in deuren en ramen (screens). Hierdoor worden de muggen zoveel mogelijk buiten gehouden.

-Voor de avond- en nachtelijke bescherming gebruik te maken van een klamboe. De klamboe kan wel of niet bewerkt zijn met een speciaal muggen werend middel ( geïmpregneerde – en niet geïmpregneerde klamboe).

-Het gebruik van DEET (di-ethyl-meta-tolueenamide) op onbedekte lichaamsdelen. Dit product is in een drietal sterktes verkrijgbaar. De 30% is geschikt voor kinderen tot 2 jaar. De werkingsduur hiervan is 8 uren. De 40% en 50% zijn geschikt voor kinderen ouder dan 2 jaar en volwassen. De werkingsduur is 10 uren.

LET WEL: Het product moet wel voldoen aan de criteria van de WHO welke voorschrijven dat het percentage DEET tussen de 30-50% moet zijn. Niet minder, maar ook niet meer! Het percentage moet op de verpakking vermeld staan.

Fabels over muggenbestrijding:
In onze samenleving heersen er diverse fabels over muggen. Enkele hiervan zijn:
• “Het drinken van alcohol houdt muggen van je lijf”. De consumptie van alcohol houdt muggen niet van je lijf. Waarschijnlijk willen veel mensen dit maar al te graag geloven…

• “Ventilatoren, luchtkoelingen en airconditioning houden muggen tegen.” Muggen vliegen misschien prettiger als het windstil is en hebben meer moeite om bij je te komen in geval van wind, maar ventilators, luchtkoelingen en airconditioning houden muggen niet per definitie van je lijf.

• “Apparaten voor in het stopcontact zoals geurapparaten met een mug afstotende geur (citronella e.a.) en geluidsapparaten die een ultrasoon geluid produceren welk alleen muggen zouden kunnen horen zijn effectief”.

• “Citronella kaarsen, “Pritt-stiften”, sprays, druppels, oliën zijn effectief.” Ze werken niet of nauwelijks; ze vervliegen/verdampen bovendien supersnel.

• “Rook houdt muggen op afstand.” Dit is waar, zolang je in de rook blijft staan. Je hoeft echter geen speciale anti muggen-wierook (‘Mosquito Coils’ e.a.) te kopen; een barbecue werkt ook, zo lang je je maar in de rook walm bevindt.

• “Mosquito Magneet”. De ‘Mosquito Magneet’ werkt voor geen meter. Het is duur, inefficiënt en snel stuk.

• “Biergist” (vitamine B) zou je lichaamsgeur kunnen veranderen, maar het stoot het muggen absoluut niet af.

• “Anti muggen-bandjes met citronella en/of essentiële oliën (MosquitNo, Para’Kito e.a.).” Er staat: ‘Hey! don’t bite me please’ in gegraveerd. Helaas kunnen muggen niet lezen.

Advies:
Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent over maatregelen die wel en niet werken. Trap niet in ongeloofwaardige middeltjes en apparaatjes. Met het in acht nemen van de 4 eerder genoemde maatregelen: aanpakken van broedplaatsen, plaatsen van horren (screens) in ramen en deuren, het gebruik van de juiste concentratie DEET en klamboes houdt u muggen van uw lijf. Deet en klamboes zijn verkrijgbaar bij Medi Check Services Suriname en Nederland.

Meer informatie:

Medi Check Services huisartsenpraktijk
Bonistraat 38-A Geyersvlijt
Openingstijden: maandag t/m vrijdag
08:00-13:00 uur
17:00-20:00 uur 

Telefoon: 00-597-459494
Mobiel: 08623546
E-mail: info@medi-checkservices.nl

NB: Een veel gebruikt, betaalbaar en op veel plekken te kopen product tegen muggen in Suriname is Tropical Bush (RH). Lees hier de update over Chikungunya

Flesje Tropical Bush. In Suriname en door Surinamers zelf op grote schaal gebruikte gel tegen muggen en Chukingunay (foto: René Hoeflaak)
Flesje Tropical Bush. In Suriname en door Surinamers zelf op grote schaal gebruikte gel tegen muggen en Chikungunya (november 2014, foto: René Hoeflaak)

Leave a Reply