Diverse plannen voor diepzeehavens in Suriname: ”we kijken ernaar”

Door de olievondsten voor de kust van Suriname en (Brits) Guyana zijn de voorbereidingen voor het opstarten van een olie-industrie op zee in volle gang. Om tankers en bevoorradingsschepen op te vangen denken beide landen daarom nu aan gemeenschappelijke diepzeehaven.

Door René Hoeflaak

Volgens berichten in onder meer United News zal deze volgens deskundigen voor de kust van Suriname moeten komen. Dit omdat de kust van Guyana daarvoor niet is berekend. Volgens United News zijn er inmiddels drie voorstellen bij de regering van Suriname ingediend. In 2021 zal een besluit volgen over welk plan wordt uitgevoerd.


Diepzeehaven noordzijde Surinamerivier

We zijn in een fase van presentaties en oriëntatie, maar we hebben haast. Dit gaan we bespoedigen komend jaar”, aldus de Surinaamse president Chan Santokhi op United News. De president laat nog niets los over de locatie van de diepzeehaven, maar gaf wel aan dat alle optionele locaties aan de noordzijde van de Surinamerivier zijn gepositioneerd ” We kijken nog naar meer presentaties” aldus de president.

Suriname rivier
Suriname rivier, met aan de overzijde Commewijne (foto± René Hoeflaak, november 2014)

Commewijne, nieuw vliegveld en brug

Een van de presentaties richt zich volgens United News op een diepzeehaven voor de kust van het district Commewijne inclusief een nieuwe luchthaven en een nieuwe brug over de Surinamerivier. “We kijken ernaar”, aldus Santokhi die eerder deze week aangaf vooralsnog geen geld te willen aangeven voor de uitbreiding van de Johan Adolf Pengel Luchthaven. ‘’het geld kan liever aangewend worden voor crisismaatregelen’’

Suriname en IMF

Suriname heeft dringend geld nodig. Om daarbij de olievelden als onderpand in te zetten, is volgens de president overigens te vroeg. “Geldschieters staan niet te springen om olievelden die nog niet in ontwikkeling moeten worden gebracht als onderpand te nemen”. Suriname richt zich voor het aangaan van ‘goedkope’ en snelle leningen voor de korte termijn dan ook tot het IMF.